Vlada Republike Srpske

Više novca za nekoliko ministarstava u budžetu Srpske za 2020. godinu

  • 05.12.2019. 19:17

U budžetu će naredne godine, više novca nego ove dobiti nekoliko ministarstava u Vladi Srpske.

Kasa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite biće bogatija za sto miliona maraka. Planova je mnogo. Najviše pažnje će posvetiti novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Prioritet je izgradnja bolnice u Doboju, ali i rekonstrukcija bolnice u Zvorniku i Gradišci. Nastavljaju se i pregovori sa evropskom investicionom razvojnom bankom po pitanju medicinskog kampusa i rekonstrukcije infektivne klinike UKC-a Srpske. 

Nastavljaju i sa aktivnostima koji će se odnositi na implementaciju zakona socijalne i dječije zaštite. Prioritet je jačanje sistema socijalne zaštite, kaže ministar Alen Šeranić. 

"Nešto o čemu razmišljamo i za šta postoji zakonska pretpostavka za to je osnivanje i Zavoda za socijalnu zaštitu kao jednog tijela koje bi preuzelo niz aktivnosti po pitanju prikupljanja, analize i izvođenja adekvatnih zaključaka o sistemu socijalne zaštite u Republici Srpskoj. Tu smo ostvarili dobru saradnju sa kolegama iz Zavoda za socijalnu zaštitu iz Srbije iz Beograda koji će nam na neki način biti pomoć u realizaciji ovih aktivnosti", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Za Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo planirano je oko milion KM više u odnosu na ovu godinu. Vlada je planirala i veći grant naučnim institucijama. Ministar Srđan Rajčević kaže da je u svakom od ovih resora došlo do povećanja sredstava i da će biti utrošeni na najbolji način u smislu realizacije i planova za narednu godinu. Pred njima je i digitalna transformacija, ali je fokus na implementaciji Zakona o visokom obrazovanju. 

"Zadovoljan sam sa onim što nam je dodijeljeno. Prvenstveno to će biti usmjereno ka implemetnaciji novog Zakona o visokom obrazovanju. Vi znate da smo mi kroz novi zakon planirali da oslobodimo redovne studente troškova školarine i to su ta sredstva koja su nama sada dodijeljena da mi dalje refundiramo organizacionim jedinicama našim javnim Univerzitetima", istakao je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Ministarstvu privrede i preduzetništva stiže čak 8 miliona KM više nego ove godine. 
U ovom Ministarstvu fokus će biti na razvoju malih i srednjih preduzeća. Pružiće i podršku mladim ljudima koji kreću u biznis. Dobre vijesti stižu za sve privrednike.  

"Radiće se maksimalno na započetim aktivnostima na realizaciji kreditnih linija za privrednike gdje će se omogućiti što bolje kamatne stope i radiće se na jednom dijelu subvencionisanja tih kamatnih stopa od strane Ministasrtva", naglasio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Prijedlog budžeta za iduću godinu dobio je zeleno svjetlo od ekonomsko-socijalnog savjeta. Dokument su usvojili jednoglasno, a iz Saveza sindikata nije stigla niti jedna primjedba.