Reakcije stranaka

Što prije kazniti napadače na novinara Kovačevića

  • 27.08.2018. 09:18

Ujedinjena Srpska traži hitno reagovanje nadležnih institucija sa ciljem što bržeg pronalaženja i kažnjavanja napadača na novinara Vladimira Kovačevića.

Ujedinjena Srpska osuđuje fizički napad na Kovačevića, saopšteno je iz te stranke. 

I Gradski odbor /GO/ Socijalističke partije Banjaluka saopštio je da osuđuje napad na novinara Vladimira Kovačevića i od nadležnih institucija očekuje da u što skorijem roku otkriju počinioce ovog djela.

"Kao društvo, ne smijemo pokazati nimalo tolerancije za napad na novinare i bilo kakav napad na slobodu govora", dodaje se u saopštenju. 

Napad je osudio i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je istakao da je neophodna brza reakcija nadležnih institucija s ciljem pronalaska i kažnjavanja počinilaca napada, da bi bile spriječene sve moguće manipulacije, saopšteno je iz Narodne skupštine. 

Demokratski narodni savez /DNS/ osuđuje napad na novinara Vladimira Kovačevića, traži brzo reagovanje nadležnih institucija i očekuje da u što skorijem roku budu otkriveni počinioci napada.

Iz DNS-a navode da je ova stranka oduvijek bila za slobodu medija i govora, zbog čega svaki napad na novinare i njihov rad najoštrije osuđuju. 

"U slobodnom i demokratskom društvu, novinari zaslužuju posebno mjesto", saopšteno je iz DNS-a. 

Novinar BN TV Vladimir Kovačević pretučen je sinoć u banjalučkom naselju Obilićevo.

Partija demokratskog progresa /PDP/ osuđuje napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića i traži od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da hitno reaguje i pronađe počinioce ovog napada.

PDP poziva političke partije i njihove predstavnike da se suzdrže od svega što bi moglo da šteti borbi novinara za njihova prava, navedeno je u saopštenju. 

"Uznemiravanje i nasilje nad novinarima predstavlja sve, samo ne demokratiju i slobodu izražavanja. Ostvarivanje društvene uloge novinara nije moguće ako im nisu omogućena osnovna prava i slobode kao što je pravo na bezbjednost", ističu iz PDP-a. 

PDP apeluje na sve koji čine javnost Srpske da učine sve da napadi na novinare, verbalni ili fizički, ne budu više praksa i da novinarima bude omogućeno da rade dostojanstveno i bez straha po tjelesni integritet ili život. 

Koalicija NDP-NS-SNS-partija "Sloboda" danas je najoštrije osudila napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića koji se dogodio u Banjaluci.

"Napadi na novinare, ugrožavanje njihove bezbjednosti i života direktan su atak na slobodu govora i medije, kao jedan od stubova demokratije u svakom društvu", navodi se u saopštenju. 

Ova koalicija od nadležnih institucija i MUP-a Republike Srpske urgentno traži detaljnu i pravovremenu istragu, objavljivanje imena napadača, kao i motiva samog napada. 

Predsjednik Pokreta uspješna Srpska Zlatko Maksimović osudio je napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića, ističući da takvo ponašanje ne smije biti tolerisano i da treba hitno pronaći i kazniti počinioce.

"Ovakvo ponašanje ne smije biti tolerisano. Napad na novinara koji se vraćao sa radnog zadatka je napad na slobodu govora", rekao je Maksimović, koji je i narodni poslanik u Skupštini Srpske. 

On je istakao da nadležni organi trebaju što prije da riješe ovaj slučaj. 

Pokret uspješna Srpska, kako je rekao, zahtijeva da se slučaj napada na novinara Vladimira Kovačevića hitno istraži i da se počinioci kazne. 

Predsjednik Srpske demokratske stranke /SDS/ Vukota Govedarica osudio je fizički napad u Banjaluci na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića i istakao da očekuje od Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske da hitno reaguje i otkrije krivce.

On je uputio punu podršku novinaru Kovačeviću, koji je pretučen sinoć, i njegovoj porodici, dodajući da od nadležnih institucija očekuje da izvršioce ovog kukavičkog djela pronađe i privede pravdi, saopšteno je iz SDS-a. 

"Samo tako će građani vratiti povjerenje u institucije sistema i vjeru da institucije mogu da ih zaštite", naveo je Govedarica. 

Prema njegovim riječima, kada dvojica tuku jednog željeznim šipkama po glavi, "ne tuku ga da bi ga zaplašili, već da ga na smrt pretuku". 

"Najstrašnije osuđujem premlaćivanje novinara BN-a Vladimira Kovačevića", napisao je Govedarica na svojoj "Fejsbuk" stranici i upitao da li je ovo sudbina svakoga ko kritikuje rad vlasti. 

Novinar BN TV Vladimir Kovačević pretučen je sinoć u banjalučkom naselju Obilićevo.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić zatražio je od nadležnih institucija da odmah pronađu izvršioce i eventualne nalogodavce napada na novinara BN TV Vladimira Kovačevića.

Bosić je istakao da je riječ o napadu na slobodu svih građana Republike Srpske i svih vrijednosti civilizovanog društva, saopšteno je iz parlamenta BiH. 

On je upozorio da se u budućnosti, ukoliko se krivci ne kazne, osim premlaćivanja mogu očekivati i nekažnjena ubistva. 

Bosić ističe da vlast treba da preduzme sve mjere kako bi se odgovorni izveli pred lice pravde i tako poslala jasna poruka da je nasilje nedopustivo. 

Novinar BN TV Vladimir Kovačević pretučen je sinoć u banjalučkom naselju Obilićevo.
 

 

Тагови:
  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм