Srđan Rajčević

Smjena Envera Halilovića jedini način za deblokadu

  • 15.07.2019. 11:44

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i digitalizaciju Srđan Rajčević izjavio je danas da je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nefunkcionalna i da nema načina za deblokiranje njenog rada izuzev formiranja novog Savjeta ministara i smjene njenog direktora Envera Halilovića zbog posljedica koje je do sada prouzrokovao.

"To su vrlo negativne posljedice po sistem visokog obrazovanja u Srpskoj. Poslije toga treba da dogovorimo na koji način će visokoškolske ustanove u Srpskoj biti reakreditovane u budućnosti", rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci, komentarišući Halilovićevu odluku da van snage stavi preporuku o reakreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. 

Rajčević je podsjetio da predsjednik Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH više ne obavlja tu funkciju, te da su zamjenik direktora Agencije i predstavnici Srpske u njenom Upravnom odboru zamrzli svoj rad. 

Prema njegovim riječima, nejasno je i koja je rješenja Halilović stavio van snage, ocijenivši da takvi postupci najbolje govore o radu Agencije. 

"Ta agencija je potpuno disfunkcionalna i ne može da donosi odluke koje su u njenoj nadležnosti. Zbog toga smo potpisali sporazum sa resornim ministarstvom u Vladi Srbije kojim smo pokušali da premostimo pravni vakuum koji se pojavio s obzirom na to da sa jedne strane imamo javne univerzitete koji su ispunili uslove za reakreditaciju, a sa druge političku opstrukciju koja se ogleda kroz rad direktora i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH", kaže Rajčević. 

On je ocijenio da je to bio optimalan način da studentima i visokoškolskim ustanovama u Srpskoj omoguće učešće u međunarodnim projektima. 

Govoreći o negativnom izvještaju koji su revizori dali Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci, Rajčević je istakao da bi bilo nekorektno usmjeravati krivicu na sadašnji menadžment te ustanove jer on nije u potpunosti odgovoran za nalaz revizora, kao ni Ministarstvo na čijem je čelu s obzirom na to da je došlo do promjene Zakona o republičkoj upravi. 

"Ministarstvo će nalaz revizije putem menadžmenta Studentskog centra u potpunosti sprovesti i ispoštovati. Dešavalo se niz situacija iz kojih treba pronaći put da bismo Studentski centar `Nikola Tesla` doveli do nivoa samoodrživosti. Radimo na restrukturiranju dugova Studentskog doma `Nikola Tesla` i očekujemo da ćemo uskoro ući u aranžmane kojima ćemo ih smanjiti da bi mogli da idemo u ekspanziju njegovih kapaciteta i studentima ponuditi oiptimalne uslove", naglasio je Rajčević. 

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da je taj Univerzitet akreditovan sa svojim studijskim programom. 

"Proces akreditacije sprovela je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj. Mi smo rješenje o akreditaciji dobili blagovremeno i na osnovu njega smo upisani kod institucija na nivou BiH i u registru koji vodi agencija iz Srbije. Direktor /Halilović/ iz samo njemu poiznatih razloga to nije želio da učini za univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu", rekao je Gajanin.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм