Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Širenjem dezinformacija pojedini portali nanijeli štetu akciji podjele sjemenskih paketa

  • 19.04.2020. 20:42

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske demantuje informaciju koju su danas emitovali portali "Moja Hercegovina" i "Agrosavjet" u vezi sa sadržajem paketa pomoći za poljoprivrednike u Nevesinju, ističući da je riječ o dva potpuno različita paketa.

"Paket pomoći o kojem su pisali pomenuti portali odnosi se na pomoć koju je obezbijedila opština Nevesinje, koja je iz svojih sredstava kupila 275 paketa kako bi svi zainteresovani poljoprivrednici dobili pakete za sadnju povrća i ovi paketi su okvirne vrijednosti 60 KM", navodi se u saopštenju iz resornog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je 17. aprila u Nevesinju podijelilo 200 paketa, a u Istočnom Mostaru 17 sjetvenih paketa, koji su kako je i bilo najavljeno vrijednosti oko 250 KM i u kojem se, kako je javnost ranije obaviještena, nalaze dva paketa vještačkih đubriva po 25 kilograma, leđna prskalica, 25 kilogama sjemenskog krompira, tri kilograma sjemenskog luka i kilogram sjemenskog pasulja, te sjemena ostalih povrtarskih kultura kao što su grašak, mrkva, cvekla, krastavci, kupus i peršun.

U saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pojašnjeno je da su opštinski paketi nešto niže vrijednosti i sadržaja podijeljeni 18. aprila kako bi se izašlo u susret svim zainteresovanim za sjetvu, a kako niko ne bi ostao bez sjetvenih paketa.

"Prenošenjem objave nekih neodgovornih pojedinaca sa društvenih mreža, bez prethodne provjere u Ministarstvu ili opštini Nevesinje, ovi portali su ovakvim dezinformacijama nanijeli štetu akciji podjele 9.000 sjemenskih paketa za sadnju povrća koju organizuje Ministarstvo", ističe se u saopštenju.

Iz ovog ministarstva navode da posebno zabrinjava činjenica da su ovakve informacije emitovane u suprotnosti sa osnovnim novinarskim postulatima i pravilima da se čuje i druga strana.

U saopštenju se naglašava da zabrinjava i činjenica da se informacije objavljene na pojedinim portalima po principima "kopi-pejst" novinarstva dijele dalje bez ikakve provjere ili potrebe da se provjeri originalna informacija.

"Da ne govorimo da dotični portali nisu našli za shodno da javnost obavijeste o podjeli paketa koje su organizovali Ministarstvo 17. aprila i opština Nevesinje 18. aprila, ali su našli za shodno da objave pojedine postove sa društvenih mreža, koje su apsolutne dezinformacije, što dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti u obavljanju jednog ozbiljnog posla kao što je informisanje javnosti činjenicama", konstatovali su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.