Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Ne razmatramo uvođenje vanrednog stanja

  • 21.07.2020. 18:48

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa na virus korona pozitivno je 45 lica od testiranih 270 uzoraka. Umrlo je po jedno lice iz Šekovića i LJubinja, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske 

Hospitalizovano je 246 pacijenata, u UKC 58, a u opštim bolnicama 188 osoba. 
U kovid-bolnici u Bijeljini popunjeno je 90 odsto kapaciteta i stanje je zabrinjavajuće, saopšteno je nakon sjednice Kriznog štaba Bolnice "Sveti Vračevi".

Trenutno je hospitalizovano 36 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru, jedan na respiratornoj potpori, a 22 na kiseoničkoj terapiji.

Klinička slika oboljelih kreće se od srednje teške do izuzetno teške.

U Srpskoj nećemo i ne razmatramo uvođenje  vanrednog stanja zbog epidemiološke situacije, poručio je Alen Šeranić, ministar zdravlja. 

"Mi trenutno jesmo u vanrednoj situaciji, što po zakonu o zaštiti i spašavanju  upravo daje alate i mogućnosti da se reaguje u ovakvim situacijam koje su izazvane epidemijom korona virusa. Kada je u pitanju zdravstveni sistem procedure su jasne, procedure funkcionišu, odgvornost postoji", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske.

U Srpskoj i dalje postoji trend pogoršanja epidemiološke situacije, zbog čega je važno da se građani pridržavaju mjera nadležnih, poručuju iz Instituta. Cilj nam je svima stabilizacija epidemiološke situacije, a najveća odgovornost je na svakom pojedincu. Svjesni smo da građani imaju određeni otpor prema nošenju maske, ali studije potvrđuju značaj nošenja maski kada je riječ o ovoj vrsti virusa, kažu u Institutu. 

"Da pojasnimo navedene preporuke koje se odnose na nošenje maski u baštama ugostiteljskih objekata. To se konkretno odnosi  za osobe koje sjede za istim stolom. Kada imamo više osoba, maksimalno je četiri, one su na udaljenosti manjoj od dva metra. Onog trenutka dok ne konzumiraju jel0 i piće dužne su da nose masku", rekao je Branislav Zeljković, d.f. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Epidemiološka situacija je vrlo nestabilna. I kod nas, a i u svijetu došlo je do novog naleta virusa korona, te moramo biti spremni da preduzmemo neke tvrđe mjere, ali samo u slučaju drastičnog pogoršanja situacije, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

"Trenutno jednu nogu držimo na kočnici, a jednu na gasu.Vrlo osjetljivo psotupanje,  ako ponovo stisnemo kočnicu i zaustavimo cijeli život, veliko je pitanje kako kasnije ponovo pokrenuti život, posebno sa ekonomskog i socijalnog aspekta. Sa druge strane, ne možete pritisnuti gas kao da se ništa ne dešava jer imamo veći broj oboljelih", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Ako posmatramo neke druge podatke, sada je daleko manja smrtnost nego u prvom periodu, rekao je Radojičić. Gradski štab za vanredne situacije svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju, slijediće odluke Republičkog štaba i bićemo spremni da preduzimamo neke tvrđe mjere, ali samo u slučaju drastičnog pogoršanja situacije, poručio je Radojičić.

POGLEDAJTE NAJČITANIJE VIJESTI DANA

Klikom na fotografiju otvorićete vijest

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска