Višković u Hercegovini

Prioritet kapitalni projekti i putna infrastruktura

  • 28.01.2020. 19:11

Kapitalni projekti, putna infrastruktura, izgradnja svetiliša i rješavanje problema malih opština samo su neke od tema koje su se našle pred predsjednikom Vlade Republike Srpske danas u Hercegovini.

Radovan Višković kaže da se uveliko radi na istorijskom projektu HE Dabar, u toku je izbor strateškog partnera.

"Kineski partner treba da do 14. februara da da konačnu ponudu koja će onda na organima u energetskom sektoru biti razmatrana i doći na Vladu", rekao je Radovan Višković, predsjendik Vlade Republike Srpske.

Ako sve bude teklo po planu radovi na glavnim objektima počinju krajem godine, kaže Višković. Do sada je u HE Dabar uloženo više 100 miliona maraka.

"Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje HE Dabar je oko 300 miliona evra tačnije 600 miliona marka", istakao je Željko Zubac, direktor HE Dabar.

"Cijeli dio dosadašnje investicije koji je urađen, a to je kritični put i izgradnja tunela koji je pri kraju izgrađen je vlastitim sredstvima  HET-a", naglasio je Gordan Mišeljić, direktor HET-a.

Premijer Radovan Višković posjetio je i Mrkonjiće rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog. Nakon niza provokacija i neumjesnih pitanja koja je predsjendiku Vlade Republike Srpske u Mrkonjićima na lokaciji izgradnje pravoslavnog centra - uputio u svom stilu narodni poslanik Nebojša Vukanović  odreagovala je igumanija Pavla. Vukanoviću je poslala jasnu poruku - da pitanja iz domena politike treba postavljajti na drugom mjestu.

"Da bi ovo stvarno bio Duhovni centar onda moramo ovdje imati i neku takvu situaciju. Znači u ovom Duhovnom centru morate voditi računa kakva pitanja postavljate, pitanja koja su iz domena politike ili nekih drugih stvari postavljajte na nekom drugom mjestu. Danas smo ovdje došli i ovo ovdje je velika svetinja i treba se prema njoj tako i odnositi. Ima mjesta za sva pitanja ali mislim da ovo nije mjesto ovdje da takva pitanja postavljate", rekla je igumanija Pavla.

Radovi na izgradnji Duhovnog centra u svečevom rodnom selu teku po planu. Baš zato Višković nije krio oduševljenje što je danas posjetio najsvetije mjesto u Hercegovini.

"Ovo je jedan centar koji bi trebao biti na ponos srpskog naroda. Ovo bi trebalo biti nešto što bi Srbi u narednim vijekovima i narednim godinama trebali da posjećuju bez obzira gdje se nalazili i gdje god živjeli", istakao je Višković.

"Radovi idu planiranom dinamikom, trenutno se rade dvije faze vrijednosti oko 2.5 miliona maraka", naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Premijer se danas sastao i sa načelnicima nerazvijenih hercegovačkih opština Ljubinje i Berkovići. Vlada će pomoći rješavanje problema vodosnabdijevanja u Ljubinju. Prvo se gradi pumpna stanica.

"Oko 300.000 maraka i Vlada će obezbjediti sredstva da se krene već početkom građevinske sezone u izgradnju te pumpne stanice", rekao je Višković.

"Razgovarali smo još o infrastrukturnim prioritetima Ljubinja o putnoj infrastrukturi o rezervnom napajanju električnom energijom. Ja se nadam da imamo puno razumijevanje od premijera za naše probleme", naglasio je Darko Krunić, načelnik Ljubinja.

Rekonstruisaće se put od Ljubinja do Stoca kaže Radovan Višković koji je danas obišao i radove na rekonstrukciji puta Trebinje - Ljubinje. On je poručio izvođaču radova da želi kvalitet te da će opet sve obići kada radovi budu pri kraju.  

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм