Vlada Republike Srpske

Prihvaćena metodologija rada komisija za istraživanje stradanja

  • 27.09.2018. 15:10

Vlada Republike Srpske prihvatila je Metodologiju rada Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine i Metodologiju rada Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, koju su predložili Ministarstvo pravde Republike Srpske i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Ministarstvo pravde Republike Srpske zaduženo je da u što kraćem roku predloži kriterijume neophodne za imenovanje članova Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina.

Na taj način stvorile bi se pretpostavke da se odrede institucije koje će predložiti članove komisije, posebno vodeći računa o tome da komisije treba da budu međunarodnog karaktera, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću Srpske.

Vlada Srpske usvojila je na današnjoj sjednici i informaciju o osnivanju "HLA" laboratorije u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske i imenovanju Radne grupe za uspostavljanje Koordinacionog centra za transplataciju.

U saopštenju se navodi da je zadatak Radne grupe da uradi analizu neophodnih procedura za uspostavljanje Koordinacionog centra za transplataciju, razmotri sve mogućnosti i napravi uporedni prikaz sa zemljama u okruženju, i da na osnovu svega navedenog sačini prijedlog o narednim koracima za njegovo uspostavljanje.

"Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zaduženi su da obezbijede neophodna sredstva za uspostavljanje 'HLA' laboratorije. Zadužuje se Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske da započne proceduru osnivanja 'HLA' laboratorije, a koja je u nadležnosti Zavoda", pojašnjeno je u saopštenju.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o prenosu prava svojine na nepokretnostima, kojom se prenosi pravo svojine na nepokretnostima na kojim Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica ima pravo upravljanja.

"Odluka se odnosi na dva stana u Prijedoru i dva stana u Srebrenici, koja se prenose na grad Prijedor, odnosno opštinu Srebrenica, bez naknade radi stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva", dodaje se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske upoznala se o informaciji o neophodnosti materijalnog i kadrovskog jačanja Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jer je, kako se ističe, u sektoru meteorologije neophodno obezbijediti nedostajuće kadrove radi redovnog izvršavanja obaveza u sistemu meteorološkog bdijenja i prema međunarodnim meteorološkim organizacijama i konzorcijumima.

Sektor meteorologije učestvuje u dvije aktivnosti koje imaju regionalni i međunarodni značaj - Konzorcijum za numeričku prognozu vremena oko NMM B modela, a okuplja zemlje Јugoistočne Evrope pod vođstvom Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, i Evropski centar za srednjoročnu prognozu vremena, gdje su u toku pregovori sa BiH o pridruživanju, napominje se u saopštenju.

"Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske treba da bude fokalna tačka u BiH za komunikaciju i rad, a ako se ne ispune potrebni uslovi, fokalna tačka odlazi u Federalni hidrometeorološki zavod. Uz kadrovsko jačanje potrebna je i nabavka odgovarajuće kompjuterske i telekomunikacijske opreme, za koju je potrebno izvojiti do 100.000 KM", navodi se u obrazloženju odluke.

Vlada Republike Srpske donijela je i odluku o prenosu prava posjeda na nepokretnosti na opštinu Gradiška bez naknade, za potrebe izgradnje društvenog doma u naselju Lipovača.

Međusobna prava i obaveze o prenosu prava posjeda na nepokretnosti između Vlade Republike Srpske i Gradiške regulisaće se ugovorom, koji će u ime Vlade Srpske potpisati ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Vlada Republike Srpske donijela je rješenje kojim se Republici Srpskoj dozvoljava stupanje u posjed eksproprisanih nekretnina nakon konačnosti rješenja o eksproprijaciji, a u svrhe izgradnje objekta u oblasti energetske infrastrukture, gasovoda "Šepak-Bijeljina".

Doneseno je i rješenje o odobrenju realokacije sredstava Osnovnom sudu Srebrenica, ze period od 1. januara do 30. septembra u ukupnom iznosu od 20.000 KM, što je bilo neophodno da bi se obezbijedila sredstva za nabavku kotla na pelet i ostale opreme radi osposobljavanja grijanja u zgradi suda.
 

Тагови: