Najviše na području Bijeljine

Policija pronašla 2.852 migranta

  • 07.09.2018. 19:07

U toku ove godine policija Republike Srpske je pronašla 2.852 migranta, koji su ilegalno ušli u BiH, a najviše ih je otkriveno na području Policijske uprave Bijeljina - 1.227.

 Ti podaci izneseni su na sastanku Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske, koji je formirala Vlada. Utvrđeno je da je na području BiH do 4. septembrom registrovano 12.752 nezakonitih migranata, najviše ih je iz Pakistana, Sirije, Irana Avganistana i Iraka. Upozoravali smo na potencijalnu migrantsku krizu, ali institucije na nivou BiH su odbijale da prihvate mogućnost da bi BiH i njene vrleti mogle da budu zanimljiva ruta za migrnate i da će nas oni zaobići, kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS. 

Lukač je upozorio da BiH može da očekuje veliki migrantski talas i to ne samo ove godine nego i narednih.

"Ono što bi bilo opasno da odeđeni broj ilegalnih migranata ostane u BiH,  mnogi od njih to mogu da urade. Jednostavno mislim da nije adekvatan pristup sa nivoa BiH i da na neki način izbjegavaju da urade svoje obaveze koje su dužni da urade, nego su pustili da se to stihijski dešava samo od sebe, da nisu u potpunosti preduzeli sve mjere i zakonski jer se ovdje radi o ljudima koji ilegalno ulaze u zemlju", kaže Lukač. 

Ministar Lukač je ponovio da RS ostaje pri stavu da neće dozvoliti gradnju centara i kampova za prihvat  migranata na svojoj teritoriji. Zdravstvena i humanitrna pomoć migrantima neće biti uskraćene, rekao je ministar. 

MUP RS uključio se, na zahtjev Granične policije BiH u obezbjeđivanje granica sa 80 policajaca. Taj broj, kaže Lukač, nije ni izbliza dovoljan da bi kontrolisala granica prema Srbiji i Crnoj Gori. 

"Mi možemo da uključimo još ljudi svakako iz MUP i uradi cemo ti ako bude ako bude zahtjeva od strane Granične policije s tim da određene troškove moraju da snose institucije BiH, tj. smještaj i ishrana tih  ljudi, dok mi plaćamo  dnevnice, gorivo i ostalo što za nas predstavlja određeni trošak koji nije trenutno planiran u našem budžetu, ali Vlada je jedna dio sredatva za te namjene odobrila", rekao je Lukač.

Od početka godine do počekta septembra policija Republike Srpske, Tužilaštvu BiH podnijela je 23 izvještaja protiv 28 lica, zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih djela krijumčarenje ljudi, od kojih je jedno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem ljudima.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.