Republika Srpska

Počela nastava na daljinu za osnovce

  • 17.03.2020. 18:50

Iako nije bilo školskog zvona, table i klupa, za Kristinu i Aleksandru nastavni dan pred televizorom je dobro prošao. 

"Četvrti sam razred i danas sam imala engleski, matematiku i srpski", kaže Kristina Čučak.

Koji su ti časovi danas bili najzanimljiviji?

Pa svi.

Jesu li bili kratki?

Pa da, oko desetak minuta tako. Ja sam drugi razred, idem u osnovnu školu Georgi Stojkov Rakovski i danas sam imala srpski, matematiku i prirodu. Nije bilo zadaće, ali sam iz prirode morala zapisati zanimanja ljudi, kaže Čučak.

U trenutnim okolnostima ključna je saradnja između nastavnika, učitelja i roditelja. Nastavno osoblje je obavezano da svakodnevno bude u kontaktu sa učenicima i roditeljima, dok roditelji treba da kontrolišu rad djece.

"Časovi su dobri, mada, prilično je kratko, obzirom na toliko odjeljenja vjerovatno to i ne može biti ništa duže. Mislim da ćemo se i mi roditelji morati uključiti u rad sa njima, dok god traje ova situacija", kaže Ilijana Vujičić, majka.

Osnovci treba da prate instruktivnu nastavu svakog radnog dana po planiranom rasporedu. Ukoliko, iz nekog razloga, propuste čas ili žele da ga opet pogledaju, mogu to uraditi onlajn putem veb-sajta RTRS-a. Ministar Natalija Trivić kaže da još uvijek nije poznato koliko bi ovakav način nastave mogao potrajati, ali da je bitno da đaci imaju redovnu školsku obavezu. 

"Što se tiče samog ocjenjivanja u ovom momentu ono nije predviđeno, ali po povratku u školske klupe, kada se nastavi sam proces nastave u školama, mi ćemo svakako da zadužimo učitelje i nastavnike da utvrde gradivo, a da nakon toga napravimo model, odnosno način na koji će biti i ocijenjeni", kaže ministar prosvjete i kulture, Natalija Trivić.

Instrukciju rada na daljinu uz pomoć onlajn-platformi svim visokoškolskim ustanovama izdalo je i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske. 

"Mi smo, dakle, dali svoju saglasnost menadžmentima Univerziteta, fakulteta i visokih škola u RS da koriste takve platforme, dakle, ako ništa, da za početak onlajn promovišu sve nastavne materijale koji su im na raspolaganju i isto tako sam i obavezao tom instrukcijom i akademsko osoblje da tokom perioda važenja naredbe obustave nastave da koriste sva tehnološka sredstva koja su im na raspolaganju da budu u aktivnoj komunikaciji sa studentima", kaže ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske, Srđan Rajčević.

Međutim, svi ispiti i kolokvijumi su do daljnjeg odgođeni. Provjere znanja se ne mogu raditi onlajn, kaže  Rajčević jer sistem još uvijek nije dostigao potrebnu tehnološku zrelost.

Тагови: