OŠ "Petar Petrović Njegoš"

Načelnik opštine Istočna Ilidža zahvalio Vladi RS na izgradnji fiskulturne sale

  • 02.09.2019. 13:07

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da je danas sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem razgovarao o projektima koji se rade na području ove loklane zajednice za šta će biti potrebna pomoć Vlade Srpske.

Božović je naglasio da je Viškovića upoznao da se radi na izradi projekta izgradnje Gimnazije, koji će vrlo brzo biti gotov i da se nada da će, shodno obećanju tadašnjeg predsjednika Srpske, a sadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, uz pomoć Vlade Srpske dobiti novi objekat Gimnazije. 

Nakon što je predsjednik Vlade svečano otvorio fiskulturnu salu u Osnovnoj školi "Petar Petrović NJegoš" u Istočnoj Ilidži, Božović je u ime nastavnika, roditelja i učenika, kao i svoje ime, zahvalio Vladi Republike Srpske na završenom projektu ove fiskulturne sale, ističući da je ovo najveća škola na području Istočne Ilidže koja će, s obzirom na činjenicu da se opština razvija, veoma brzo postati mala i moraće da prave novu školu i novu salu. 

On je naglasio da je uz pomoć Vlade Srpske stavljen pečat na ovaj dugo čekani projekat, za koji je opština obezbijedila projektnu dokumentaciju, infrastrukturu i zemljište, a nedavno su i za jednu učionicu obezbijedili potreban namještaj. 

Direktor Osnovne škole "Petar Petrović NJegoš" Zdenka Perendija zahvalila je u ime nastavnika, učenika i roditelja Vladi Srpske, načelniku Božoviću i svima koji su doprinijeli da se nastava fizičkog vaspitanja, kao i vannastavne aktivnosti konačno izvode u uslovima koji su u skladu sa standardima. 

Perendija je naglasila da su osim fiskulturne sale, dobili i učinioce koje zadovoljavaju njihove kapacitete, s obzirom da imaju 31 odjeljenje, zbog čega su prošle godine nastavu izvodili i u zbornici zbog nedostatka učionica. 

"Sa novim učionicama mi se proširujemo i sadašnji kapaciteti odgovaraju broju učenika", naglasila je ona i izrazila nadu da će vremenom se steći uslovi da još prošire školu. 

ZAHVALNOST VLADI SRPSKE ZA DUGOGODIŠNJU PODRŠKU


Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izrazio je danas zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću na svemu što je Vlada do sada učinila i čini za ovu lokalnu zajednicu, a posebno za čvrsto obećanje pomoći za dovršetak izgradnje pozorišta, sportske dvorane i Trga Republike Srbije.

"Većinu projekata u našoj opštini ne bismo mogli da realizujemo bez podrške Vlade i institucija Srpske", rekao je Ćosić novinarima nakon što je sa Viškovićem posjetio navedena gradilišta. 

On je izrazio zadovoljstvo time što se premijer na licu mjesta uvjerio koliko su to značajni i kapitalni projekti, koji prevazilaze značaj i funkcionisanje ne samo u ovoj lokalnoj zajednici, nego su od značaja i za cijeli ovaj dio Republike Srpske. 

Prema njegovim riječima, Višković je danas upoznat o tome da je Istočno Novo Sarajevo dinamična lokalna zajednica koja spada u red izrazito razvijenih opština u Republici Srpskoj i u koju ljudi dolaze i opredjeljuju se da rade i žive. 

On je naglasio visok stepen stambene i poslovne izgradnje na ovim prostorima i otvorio mogućnost smještaja zainteresovanih privrednih subjekata. 

"Sve prethodne vlade Republike Srpske pomagale su i podržavale razvoj Istočnog Novog Sarajeva i raduje nas da je tu praksu nastavio i premijer Višković. To nam govori da je podrška Vlade Republike Srpske ovoj lokalnoj zajednici neizostavna i neupitna", dodao je Ćosić. 

Prema njegovim riječima, veoma je bitna i činjenica da Istočno Sarajevo graniči sa federalnim Sarajevom, što predstavlja određeni izazov za odluku građana u kojoj sredini žele da žive i zadovoljavaju svoje životne, ekonomske, socijalne, kulturne, sportske i druge potrebe. 

Govoreći o budućem statusu pozorišta, Ćosić je rekao da bi želio da to bude ustanova za kulturu od republičkog značaja ili institucija Narodnog pozorišta Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. 

U opštinu Istočno Novo Sarajevo od 2006. godine do danas, po različitim osnovama, uloženo je oko 131 milion KM, dok je oko 32 miliona KM plasirano kroz kredite Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. 

Za završetak radova na izgradnji zgrade pozorišta izdvojeno je dva miliona KM, iz klirinških sredstava obezbijeđena su dva miliona KM za izgradnju sportske dvorane, a iz donatorskih sredstava Srbije oko dva miliona za izgradnju Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu.

Perendija je naglasila da je izgrađeno 1.100 metara kvadratnih sa učionicama, te da je Vlada Republike Srpske za te svrhe obezbijedila 1.200.000 KM, dok je opština Istočna Ilidža obezbijedila zemljište i pomogla izradu projektne dokumentacije. 

Ona je navela da je predsejdnik Vlade danas obećao dodatnu pomoć za opremanje povih školskih prostorija, dodavši da su zatražili samo najneophodnije, jer već nešto imaju od opreme. 

"Vrijednost te opreme sa učioničkim namještajem je oko 55.000 do 60.000 KM", kazala je ona. 

Perendija je uručila zahvalnice premijeru i načeleniku opštine za pomoć koju su pružili ovoj školskoj ustanovi.