Ministarstvo prosvjete i kulture

Ministarstvo postupilo u skladu sa zakonom

  • 28.09.2018. 12:57

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da nisu tačne informacije koje su objavili pojedini mediji da Ministarstvo nije postupilo u skladu sa zakonom po zahtjevu Mile Rakića u vezi sa izborom dekana Fakulteta za bezbjednost Predraga Ćeranića u zvanje docenta.

Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Srpske dostavio je Ministarstvu 20. novembra prošle godine godine Rakićevu predstavku o navodno nezakonitom postupanju Komisije za izbor nastavnika za užu naučnu oblast Bezbjednosne nauke na tom fakultetu, po konkursu od 8. marta 2017. godine, s molbom da se postupi po predstavci i obavijesti Odbor o preduzetim aktivnostima. 

Ministarstvo ističe da je uputilo, u skladu sa zakonskom procedurom, u decembru 2017. godine dopis Odbora i Rakićevu predstavku Senatu Univerziteta u Banjaluci na izjašnjenje, a do danas nije dobilo izjašnjenje od Univerziteta. 

Zakonom o visokom obrazovanju, podsjeća Ministarstvo, propisani su minimalni uslovi za izbor akademskog osoblja u naučno-nastavna i saradnička zvanja na univerzitetu, odnosno visokoj školi, a bliži uslovi za izbor u naučno-nastavna, umjetničko-nastavna i saradnička zvanja uređuju se opštim aktom visokoškolske ustanove. Visokoškolske ustanove same provode proceduru izbora u zvanje i na ovaj proces ne mogu uticati druge institucije. 

Kandidat može, dodaje se u saopštenju, podnijeti zahtjev za preispitivanje odluke o izboru kandidata u naučno-nastavna zvanja senatu u roku od 15 dana od dana prijema obavještenja o odluci senata, a odluka senata, po zahtjevu za preispitivanje, je konačna i protiv nje se može pokrenuti upravni spor.

Тагови: