Ministarstvo osudilo tendenciozne informacije: Pokušaj kriminalizacije projekta "eBeba" neće uspjeti

  • 15.06.2021. 12:54

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske demantovalo je i osudilo "populističke, neistinite i tendenciozne informacije koje su se pojavile na pojedinim portalima u vezi statusa projekta 'eBeba'".

Demanti Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visko obrazovanje i informaciono društvo prenosimo u cjelosti:

Tvrdnje o neizvjesnosti njegove realizacije i finansijske konstrukcije koja je pratila proces javne nabavke su lažne i kao takve sračunate na sabotažu ovog značajnog poduhvata, koji će pojednostaviti dosadašnje procedure u vezi sa upisom u matične evidencije i definisanjem statusa novorođenčadi u porodilištima širom Republike Srpske.

Projekat „eBeba“ je definisan i pokrenut 2019. godine, kada je u skladu sa zakonom okončana i procedura javne nabavke. Odmah po okončanju procedure pristupilo se implementaciji, ali je ista u konačnici kasnila zbog okolnosti koje su uzrokovane pandemijom virusa kovid-19 tokom 2020. godine.

Situacije u kojima su zdravstvene ustanove sa svojim osobljem bile angažovane u borbi protiv virusa i zbrinjavanjem pacijenata sa teškom kliničkom slikom, otežan rad implementatora, kao i nemogućnost pristupa bolničkoj infrastrukturi su samo od nekih faktora koji su doveli do kašnjenja u implementaciji. No i pored takvih okolnosti, zadovoljstvo nam je da javnost obavijestimo da je tehnička implementacija projekta „eBeba“ od strane implementatora okončana tokom prošle godine, a da su logističke pripreme za njegovo puštanje u produkciono okruženje bile uzrokovane i brojnim drugim aktivnostima između mnogih institucija koje su učesnici u projektu, kao što su Fond zdravstvenog osiguranja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo zdravlja.

Između svih ovih institucija bilo je potrebno definisati protokole i tehničke uslove za automatsku razmjenu podataka, fizičku dostavu dokumentacije roditeljima i brojne druge, što je takođe uspješno okončano.

Posebno izražavamo zabrinutost zbog činjenice da je ovaj pokušaj medijske kriminalizacije projekta i Ministarstva pokrenut pred sam datum promocije projekta u produkcionoj fazi, a koji je zakazan za 23.6.2021. godine u bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju, što izaziva sumnju da u pozadini spinovanja javnosti postoje motivi političke prirode.

Ako se u obzir uzme činjenica da su se u medijima tokom proteklih dana pojavile informacije koje govore o grubim zloupotrebama prilikom nabavke određene računarske opreme od strane Gradske uprave u Banjoj Luci, imamo pravo da ukažemo na ovaj pokušaj skretanja pažnje javnosti po principu „držite lopova“.

Posebno apostrofiramo da je zbog projekta „eBeba“ i laži iznesenih u javnost od strane tadašnjeg narodnog poslanika Draška Stanivukovića, ministar Srđan Rajčević 2019. godine pokrenuo i građansku parnicu pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci po osnovu Zakona o zaštiti od klevete, koja je još uvijek u toku.

Pokušaj kriminalizacije aktivnosti koje sprovodi ministarstvo i dehumanizacije ministra će i ovaj put ostati samo pokušaj, a javnost pozivamo da u srijedu, 23.6.2021. godine, zajedno ispratimo promociju ovog značajnog projekta i evidenciju prve „eBebe“, na zadovoljstvo svih budućih roditelja u Republici Srpskoj.

Bez obzira na politički orkestrirane hajke, Ministarstvo će ostati privrženo konceptu digitalizacije i olakšavanju svakodnevnih aktivnosti naših građana sa posebnim akcentom na ono što je najbitnije za Republiku Srpsku, a to su njeni najmlađi stanovnici. U tome nas neće omesti ni portali ni portaloidi bez adrese, pisci naručenih tekstova i brojni drugi kojima su jeftini dnevnopolitički poeni iznad opšteg interesa.

Nama nisu, niti će ikada biti.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм