CIK prebrojava

Koga ćemo gledati naredne četiri godine u Narodnoj skupštini Srpske?

  • 12.10.2018. 19:11

Više od 50 novih poslanika prvi put ući će u skupštinske klupe, kada parlament Republike Srpske konačno bude konstituisan, govore podaci CIK-a nakon skoro 100 odsto obrađenih biračkih mjesta.

Među novim poslanicima, jedno od najpoznatijih imena je svakako ono Vlade Đajića - koji je osvojio i najviše ličnih glasova na listama SNSD-a za Narodnu skupštinu. Direktor Univerzitetsko kliničkog centra ističe da velike kardovske promjene u skupštini mogu donijeti samo pozitivne promjene.

"Smatram da sve i jedan kolektiv, pa tako i skupštinu, treba osvježiti, obnoviti. Ja sam unazad godinu dana primio negdje oko 40 mladih ljekara u klinički centar. Planiram to i dalje raditi, i to je dobro za Republiku da su došli novi ljudi, jer će oni sigurno donijeti nove ideje i novu energiju", istakao je Vlado Đajić, kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Najveća stranka u Srpskoj imaće nekoliko novih poslanika, među kojima je jedan od poznatijih Miroslav Vujičić, bivši šef kabineta Nebojše Radmanovića i direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. 

U izbornoj jedinici 1, u parlament je sa SNSD-ove liste izabran Dražen Vrhovac. Direktor prijedorske filijale Fonda PIO se nakon tri mandata u tamošnjoj gradskoj skupštini seli u republičku. 

"Moja generacija, da krenem od sebe, je generacija koja se izgradila, stasala i sad je vrijeme da svo to iskustvo i energiju koju posjedujemo pokažemo na najvišoj sceni. Moj fokus će naravno biti na regiju Prijedor i na moj grad. Pokušaću da što više pomognem svim građanima i privredi tog kraja", istakao je Dražen Vrhovac, kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Socijalisti su među velikim dobitnicima ovih izbora, sa sedam mandata - dva više nego 2014. Direktor KPZ Banjaluka, Goran Selak, i Srđan Todorović, prvi čovjek Fonda za zaštitu životne sredine su među novim socijalistima u skupštini. Izbor Gačanina Maksima Skoka, bivšeg direktora u Elektroprivredi, znači da SP ima poslanika i iz Hercegovine.

"I dalje će biti zalaganje za Republiku Srpsku, zalaganje za Hercegovinu i sve gradove u Hercegovini. Naravno, uz onakav način na koji je to uvijek radila Socijalistička partija - patriotski, profesionalno i sa znanjem", naglasio je Maksim Skoko, kandidat SP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

U posljednjim prebrojavanjima glasova, broj mandata je ostao isti, ali su se imena mogućih poslanika malo izmjenila. Perica Bundalo će po svemu sudeći opet biti PDP-ov poslanik iz izborne jedinice jedan. Nataša Trifković, SNSD-ova odbornica u skupštini Istočnog Sarajeva je pretekla direktora paljanske "Elektrodistribucije" Ljubomira Mrdu u osmoj izbornoj jedinici. Milica Marković, već 12 godina poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, prema najnovijim podacima CIK-a će najvjerovatnije ući u parlament preko kompenzacione liste.