Željka Cvijanović

Dostignuti rekordni pokazatelji

  • 27.06.2018. 16:15

Premijer Republike Srpske Željka Cvijnović izjavila je danas da Vlada Srpske sa građanima radi na povećanju standarda, da su povećane plate i penzije i dostignuti rekordni pokazatelji.

"Idemo dalje, gazimo punim korakom i namjeravamo da trčimo u budućnosti. Demagogiju PDP-a slušamo godinama", rekla je novinarima Cvijanovićeva. 

Što se tiče izlaska Republike Srpske na međunarodno tržište kapitala, Cvijanovićeva je rekla da se prvo izađe na tržište i tamo pozicionira sa imenom Republika Srpska. 

"Drugi važan momenat jeste da ovladate procedurama i onda za kasnije emisije budete pripravni da znate šta radite i kako dolazite do konsultanta, ko vam vodi određeni posao, kako uspostavljate kontakte i slično. Ta lekcija je savladana", navela je Cvijanovićeva. 

Ona je istakla da o priči PDP-a o penzijama neće da govori jer dok je predsjednik Vlade bio Mladen Ivanić to je bila jedina Vlada u istoriji Srpske koja je penzionerima isplaćivala penzije po koeficijentu 0,57. 

"To je bila bruka i sramota da od ono malo penzije kolika je bila nisu mogli prebaciti ni 60 odsto da isplate. Oni nisu kredibilni da kritikuju ovo što se dešava u oblasti penzija. Mi smo sa penzionerima napravili dogovor i ponosna sam što smo to uspjeli da realizujemo i svakih par mjeseci imali postepeno povećanje penzija i došli smo tu gdje jesmo, a što se tiče njih oni to mogu da računaju kako god žele", dodala je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da je Srpska 2016. godine imala najveći rast u regionu, viši od slovenačkog koji je bio 3,1 odsto, Federacije BiH koja je imala 2,9 odsto, Srbije 2,7, te Makedonije 2,4 odsto. 

"U prošloj godini smo imali rast od tri odsto i imali bi puno veći da nije bilo strašne suše koja je poharala sve i naše hidrologije koja je bila loša i načinila štetu kada je u pitanju funkcionisanje `Elektroprivrede` i naše privrede, ali i svega onoga što je posljedično bilo ugroženo. Po čemu je Srpska na ekonomskim aparatima ako nam je zaduženost 40 odsto, to je omiljena tema eksperata PDP-a bila čitav niz godina koji su prognozirali da neće biti plata, penzija da smo prezaduženi, a sada mogu vidjeti da smo manje zaduženi nego drugi i doći ćemo na stopu od 38,5", naglasila je Cvijanovićeva. 

Ona je dodala da, što se tiče poređenja, neka se PDP uporedi sa periodom kada su upravljali sistemom i obećavali 40 hiljada do 50 hiljada radnih mjesta, "a onda se mogla vidjeti gluma koja je pratila sav taj cirkus". 

"Penzije su rasle, rašće, imamo dogovor sa penzionerima i znamo šta da radimo. Ne intersuje me računica PDP-a i što se tiče priče o aparatima ne da nismo na njima, nego smo u prošloj godini zabilježili rekordne rezultate, najveću stopu zaposlenosti, rekordnu pokrivenost uvoza izvozom od 71 odsto, a za vrijeme njihove vlasti to je bilo 38 odsto, i sada neki ekspert PDP-a treba da mi objasni da je 38 odsto bolje od 71", zaključila je Cvijanovićeva. 

Predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a Jelena Trivić rekla je danas da će ova stranka tražiti od Vlade Republike Srpske spisak institucija i fondova koji su kupili obveznice Vlade u primarnoj emisiji, kojima se Srpska zadužila na međunarodnom finansijskom tržištu.  

Cvijanović je dodala da Vlada i organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata imaju zajednički prioritet - očuvanje Srpske, njene stabilnosti i institucija.

Nakon sastanka sa predstavnicima ovih organizacija, ona je naglasila da je Republika Srpska stalna, a ne promjenjiva ili privremena kategorija, te da su svi izrazili saglasnost da zajedno sa Vladom rade na jačanju i poboljšanju ukupnog ambijenta u Srpskoj. 

"Moja lična zahvalnost svima njima, s obzirom na to da su dali doprinos u svemu onome što smo kao Vlada radili. Bila sam prilično optimistična na ovom sastanku, a taj optimizam prističe iz činjenice da možemo da planiramo neke stvari koje su prije nekoliko godina bile nezamislive", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci. 

Ona je navela da je na sastanku bilo riječi o aktivnostima koje se provode na nivou svih organizacija, ali i tome kakve mjere je Vlada do sada sprovela i šta su planovi. 

"Sa zadovoljstvom sam kontatovala da je situacije u pogledu budžeta dobra, da sve ide prema planu, da nema nikakvih posebnih dugovanja, da će se sve ono što se odnosi na aktivnost ovih organizacija redovno izvršavati i da očekujemo podršku kada je u pitanju kreiranje nekih drugih programa i nečega što ćemo raditi zajedno u budućnosti", naglasila je Cvijanovićeva. 

Prema njenim riječima, od posebnog interesa su i status borca i status porodica poginulih, kao i zapošljavanje ovih kategorija, u što je Vlada uložila dosta truda, a mnogo toga tek treba da se radi. 

"Sagledali smo sva prava koja imamo i ona koja eventualno treba uvoditi ili preurediti. Mislim da postoji dobra saradnja između Vlade i organizacija od opšteg interesa, svi su dobro došli u Vladu, svima su vrata uvijek širom otvorena. Mi smo upravo kroz te dobre kontakte i saradnju uspjeli da kreiramo mnoga dobra rješenja i zahvalna sam im za ovo što je postignuto", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je dodala da ne bi bilo lako postizati određene zadate ciljeve da Republika Srpska nije došla u fazu finansijske stabilnosti, što ne samo da olakšava život, nego omogućava da Vlada mnogo redovnije izvršava svoje obaveze prema svima. 

"Na sastanku nije bilo nijednog problematičnog pitanja u smislu naših međusobnih odnosa. Sve ove mjere koje smo provodili u prethodnom periodu govore da prepoznajemo potrebe ovih kategorija i njihovo partnerstvo sa Vladom je definitivno čvrsto i ostaće tako u narednom periodu", poručila je Cvijanovićeva. 

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Rajilić navela je da je svim organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republika Srpska prioritet. 

Ona je rekla da je prije tri godine zakonsko rješavanje problema žrtava torture bila misao, a danas je došlo do realizacije, te da je Vlada ispunila sva obećanja data ovim organizacijama. 

Na sastanku su bili i predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, logoraša, ratnih vojnih invalida, Veterani Republike Srpske i drugi.

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм