Milorad Dodik

Do 20. maja ukidanje vanrednog stanja

  • 08.05.2020. 19:07

Do 20. maja bi trebalo da bude ukinuto vanredno stanje u Srpskoj. Ukidanje vanrednog stanja će već iduće sedmice Vlada zatražiti od Narodne skupštine Republike Srpske.

Rekao je to lider SNSD nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke. SNSD je, kaže Dodik, odgovorno pristupio rješavanju mnogih pitanja u toku epidemije virusa korona, zajedno sa svojim kadrom u institucijama Republike Srpske. 

Mjere su, smatra, urodile plodom, i sačuvano je zdravlje stanovništva, a naročito starije populacije. Velike zasluge, ističe Dodik, zbog toga pripadaju zdravstvenim radnicima. Moguće je da će u narednih deset dana biti ukinuti i karantini na granicama.

"Treba u narednih deset dana analizirati sutaciju karantina na granici i ukoliko se ukaže mogućnost da se oni ukinu, da se ti karantini ukinu, ali to zavisi ako druge zemlje povuku te mjere ulaska u njihove zemlje, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, pa Austrija i mnoge druge", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ekonomskih posljedica svakako ima, ali su institucije Srpske i u tom segmentu reagovale na pravi način, smatra Dodik. Dobar pokazatelj je i da su penzije u Srpskoj isplaćene danas, dva dana pred isticanje roka. 

Jedan dio onih koji su u sklopu preventivnih mjera obustavili rad, je otvorio preduzeća. Drugi dio svoja vrata otvara u ponedjeljak. Svima koji su pretrpjeli gubitke, tj. onima koji nisu radili do maja, će Vlada uplatiti i doprinose za maj, najavljuje lider SNSD. Pomoć će dobiti i mediji.

"Imajući u vidu otežane okolnosti u kojima su mediji radili. Uz obavzeu da prikažu da su podrži one radnike koji su radili, mi nećemo ulaziti u tako nešto", istakao je Dodik.

Razmatrao je Izvršni komitet danas i ovogodišnje lokalne izbore. CIK je nezakonito izabran, ponavlja Dodik i nada se da će konačnu riječ o tome dati Sud BiH.

"SNSD je zatražio od predsjedavajućeg Savjeta ministara, koji je član komiteta i naših ministara u Savjetu ministara da glasaju za odluku o podršci izborima u iznosu koji se traži od CIK i očekujemo da će Sud BiH i druge institucije reći konačno svoje mišljenje o izboru CIK", naglasio je Dodik. 

Bilo je riječi i o izvještaju visokog predstavnika Ujedinjenim nacijama. Valentin Incko je nastavio da priča neistinu i to je, kaže Dodik, uradio pod plaštom epidemije. Lider SNSD još jednom podvlači da je Incko bez razloga kritikovao SNSD i Republiku Srpsku, ali da je, zato, propustio priliku da pohvali efikasnost institucija Srpske tokom pandemije.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.