Predsjednik Socijalističke partije

Đokić: U predizbornoj kampanji nadmetati se kvalitetom programa

  • 17.08.2018. 13:40

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić poručio je se ova partija zalaže za fer predizbornu kampanju u kojoj će se stranke nadmetati kvalitetom programa, a ne uvredama.

On je novinarima u Banjaluci povodom proširene sjednice Glavnog izbornog štaba SP-a rekao da se ova stranka neće baviti uvredama, te pozvao i druge da ne koriste uvredljiv jezik i teške riječi. 

"Ako pristupimo odgovorno vođenju kampanje i ako se budemo borili na programskoj osnovi, na taj način ćemo relaksirati i naše građane i omogućiti im da u obilju političkih stranaka i programa izaberu najuspješnije", smatra Đokić. 

On je ocijenio da su socijalisti svojim radom u prethodnim godinama uspjeli da realizuju svoje programske ciljeve i da su dali vidljiv doprinos razvoju Republike Srpske i opštem napretku, te naglasio da takvu politiku žele nastaviti, zbog čega traže podršku građana. 

"Na sjednici Izvršnog odbora SP-a proširenoj Glavnim izbornim štabom i najvažnijim operativnim nosiocima aktivnosti koje će uslijediti u predizbornoj kampanji dogovarali smo metod rada i pristup vođenju ključnih predizbornih aktivnosti", naveo je Đokić. 

Prema njegovim riječima, SP-a želi dati vidljiv doprinos provođenju jedne fer kampanje. 

"Imamo izuzetno kvalitetan program koji govori o reformama koje ćemo provoditi u narednom periodu u Republici Srpskoj i u kojem su jasno opisani detalji kako ih mislimo provoditi", dodao je Đokić. 

On je naglasio da ova partija želi graditi stabilne odnose u društvu, stvoriti uslove za dalji ubrzani ekonomski razvoj Srpske što znači više radnih mjesta, snaženje njene ekonomije koja će tako biti u stanju da podrži socijalni sektor, prije svega, oblast penzijskog osiguranja, boračko-invalidske zaštite, omladinske politike. 

Đokić smatra da će ova kampanja obilovati teškim političkim temama - kakva će biti BiH u budućnosti, kakvi će biti odnosi u njoj, kakav će odnos graditi Republika Srpska prema njoj. 

"Mi i tu imamo jasne stavove i željeli smo danas da najvažnije operativne nosioce aktivnosti uputimo u sve te detalje o kojima će se najviše u toku kampanje govoriti", dodao je Đokić. 

On je ovom prilikom ocijenio da je Izborni zakon BiH loš, jer ima niz nedostataka i najdirektnije podstiče korupciju. "Veliki broj građana izlazi na izbore motivisan količinom novca koju će mu dati neka stranka da glasa za nju. To se mora eliminisati kroz izborni zakon", zaključio je Đokić. 

On je dodao da se i sam proces pripreme izbora i utvrđivanja rezultata izbora može riješiti drugačije, posebno evidentiranje birača. 

"Smatram da je krajnje vrijeme da idemo u ozbiljne promjene i reforme Izbornog zakona BiH. To se mora desiti nakon ovih izbora. Zalažemo se da se izborni proces objedini, da imamo u četvorogodišnjem mandatu i opšte i lokalne izbore", poručio je Đokić. 

Prema njegovim riječima, te promjene se moraju izvršiti da bi imali modernu, uređenu demokrtaksu državnu strukturu i slobodne i fer izbore.