Direktor Centra "Simon Vizental"

Zurof: Biće potrebno mnogo godina da se u Hrvatskoj suoče sa zločinima NDH

  • Извор: СРНА
  • 24.07.2022. 10:05

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof smatra da je iskrivljavanje Holokausta veoma rasprostranjeno u Hrvatskoj, ocjenjujući da će u toj zemlji biti potrebno mnogo godina za suočavanje sa zločinima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

- Mnoge generacije će kroz to morati da prođu sve dok narodi istočne Evrope ne budu smogli snage da se suoče sa njihovom teškom istorijom - rekao je Zurof za Večernje novosti.

Zurof je naveo da je iskrivljavanje Holokausta veoma rasprostranjeno u Hrvatskoj od samog početka njenog osamostaljivanja kao države, što je ozbiljan problem, a najozbiljniji je što se iskrivljuje istorija Јasenovca.

On je rekao da ima previše Hrvata koji na ustaše gledaju kao na heroje, a ne kao na ubice nevinih ljudi.

- Dodvoravanje ljudima poput pjevača Marka Perkovića Tompsona apsolutna je bruka, da ne pominjem nošenje ustaških simbola na njegovim koncertima - rekao je Zurof, napominjući da se isto dešavalo svakog ljeta u Blajburgu, gdje hrvatski desničari obilježavaju stradanje ustaša.

Na pitanje zašto EU uporno sklanja pogled sa veličanja ustaštva u njenoj članici Hrvatskoj i toleriše slavljenje "Oluje", u kojoj je protjerano više od 200.000 Srba, Zurof je rekao da EU, nažalost, ćuti o mnogo čemu, između ostalog i o rasprostranjenoj distorziji Holokausta u Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Estoniji, Mađarskoj i Rumuniji.

- Na osnovu njihovih lažnih narativa o Drugom svjetskom ratu, nijedna od ovih država ne bi trebalo da je primljena u EU. Kada su dobile ulaznicu, ove zemlje su shvatile da za svoje laži neće biti kažnjene, pa su postale još smjelije u tom pogledu - ocijenio je Zurof.

Zurof je rekao da namjerava da pogleda film "Dara iz Јasenovca", o stradanju Srba u ustaškom logoru Јasenovac.

On je naveo da je čuo za ovaj film, koji je snimio režiser Gaga Antonijević, ali da još, nažalost, nije našao vremena da ga pogleda.

Zurof je ponovio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima pravo da ode u Јasenovac kad god to poželi, ne samo zato što je predsjednik Srbije, nego i zato što je unuk jasenovačke žrtve.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.