Сплит

Зелени мајмун угризао двије особе у Хрватској

  • Извор: 24сата.хр
  • 11.06.2024. 18:00

У центру Сплита појавили су се страни држављани који туристичку сезону користе како би зарадили, притом се користећи дивљом животињом као атракцијом.

Како је објавио замјеник градоначелника Бојан Ивошевић, ријеч је о заштићеној врсти односно зеленом мајмуну.

"Уколико их сретнете, без чекања зовите полицију јер је јадна узнемирена животиња већ угризла неколико грађана који су због наведеног посјетили КБЦ Сплит", објавио је Ивошевић.

Из КБЦ Сплит су за "24сата.хр" казали да су се у хитни пријем Клинике за инфектологију КБЦ-а Сплит јуче, 10. јуна, јавиле двије особе због угриза мајмуна, али није било потребе за озбиљнијом медицинском интервенцијом.

Хорор у БиХ: Вук заклао четири пса и козу на фарми

Хорор у БиХ: Вук заклао четири пса и козу на фарми

"Молимо суграђане да се, уколико се нађу у сличној ситуацији због угриза ове или било које друге животиње, обрате породичном љекару и провјере статус вакцинације те епидемиолошкој служби Наставног завода за јавно здравство Сплитско-далматинске жупаније", кажу у КБЦ-у Сплит.

Подсјећамо, ово није први пут ове сезоне да се градом под Марјаном шетају странци који заштићене животиње користе као извор зараде. У мају је у Сплиту ухапшен мушкарац, страни држављанин, који је затечен с ћуком (врста сове) у руксаку, а којег је држао везаног конопом нудећи га као "играчку" с којом се уз одређену накнаду, могу фотографисати. Ћук му је одузет.

У исто вријеме, открива Ивошевић, у граду је био и мушкарац који је за фотографисање нудио питона. Али прије него су полицијски службеници дошли до њега и апартмана у којем је одсјео, он је већ нестао. 

Скандалозан снимак: Фјури уништен од алкохола четвороношке иде улицом

Скандалозан снимак: Фјури уништен од алкохола четвороношке иде улицом

Према Чланку 153. Закона о заштити природе забрањено је намјерно хватање, убијање и узнемиравање строго заштићених врста, као и њихово држање. Казне физичким особама за повреду одредби Закона о заштити природе које се односе на строго заштићене врсте су од су у распону од око 900 до 4.000 евра.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм