Хрватска

За један посао нудили 59.000 КМ, нико се није јавио

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 30.09.2024. 13:00

Бигл који може нањушити евре, али и хероин. Била је то идеја Министарства финансија Хрватске, односно Царинске управе која је била спремна дати 30 хиљада евра која (скоро 59.000 КМ), у сврху детекције новца и дрога, може обучити два пса стара између 10 и 30 мјесеци, а с њима и четири царинска службеника која ће истим тим псима "руковати".

Бигл је само једна од врста која је долазила у обзир, у Царини су рекли да им је у реду да то буду и мађарска вижла, њемачки птичар, лабрадор, ретривер или шпанијел, док год им је здравље савршено. Доказати се оно морало РТГ снимкама кукова и лактова, али и налазом стања кичме, а Царинска управа задржала је право и да сама псе прегледа.

Знате ли како је мост Газела добио име?

Знате ли како је мост Газела добио име?

"Провјера пса обухвата провјеру физичке кондиције пса, реакције на посебне услове, издржљивости, оштрине (нарави), окретности, понашања у трагању, знатижеље, занимања за бачене предмете, реакције у мрачним просторијама, реакције на пуцањ, реакције на друге људе и животиње, сналажење на покретним степеницама и тракама с пошиљкама, реакцију на сужене просторе те буку зракоплова и теретних возила – да пас не смије реаговати ни на какву сметњу у околини док је на дужности", прописали су у конкурсу из Царинске управе, која је оставила себи и могућност да, након сто дана, псе врати и узме "замјенске" ако они не испуњавају све постављене услове.

Повријеђене главе, узнемирена и у страху: Душка описала напад на њу и супруга

Повријеђене главе, узнемирена и у страху: Душка описала напад на њу и супруга

Оно за шта су пси требали бити способни кад сама њихова обука заврши јесте да могу детектовати скривени предмет без обзира на временске услове, да имају добар инстинкт хватања ствари у лету, док се тренингом требало осигурати и да је пас социјализован и отпоран на спољашње дистракције (звучне и визуелне) те да, упркос њима, без проблема може претраживати задато подручје, пише "Вечерњи".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.