Nakon teškog zemljotresa

Vlada Srpske finansira izgradnju deset kuća na Baniji

  • Извор: АТВ
  • 19.04.2022. 19:20

Kada je ATV posjetio Baniju nakon velikog zemljotresa, srpski povratnici su nam govorili jedno. Skoro svi su se tada žalili na sporu obnovu i pitali gdje su završile silne donacije.

Neke od prvih koje su stigle nakon potresa 2020. bile su iz Republike Srpske. Dogovorene su i nove. Danas stiže potvrda će izgradnju deset kuća finansirati Vlada Srpske. Premijer kaže da tamošnji Srbi treba da znaju imaju podršku.

"Ovdje nije više bitna, kao što je rekao gospodin Pupovac, finansijska vrijednost tih objekata. To košta ovoliko ili onoliko, ovdje je više poruka da smo zajedno i u teškim momentima, da smo zajedno i u tim kriznim situacijama i da pokušamo pomoći", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Važna je poruka Srbima na Baniji koju ovim gestom šalje Banjaluka, kaže Milorad Pupovac. Nakon sastanka sa Radovanom Viškovićem ističe da i u vremenu velikog stradanja solidarnost Republike Srpske ne izostaje. 

"Ova donacija po obimu najviša ali nije jedina koja se od vremena potresa podijelila sa stanovništvom Banije. Sa pripadnicima srpske zajednice ali i drugih naroda koji na tom području žive. Ona seže do 1,2 miliona kada se zbroje ukupne donacije", kaže Milorad Pupovac, predsjednik srpskog narodnog vijeća.

Pomoć je prijeko potrebna i 16 mjeseci nakon zemljotresa. Mnogi su i danas u kontejnerima. Prošlo je više od godinu dana a svi, i dalje, govore isto. 

"Ja ne znam da li ima neka država koja nije nešto poslala ali to je malo ko šta dobio", kaže Dragana Bjelajac (29.12.2021).

Republika Srpska se potrudila da među prvima priskoči u pomoć nakon zemljotresa u kome su brojni srpski povratnici ostali bez kuća. Nećemo ih zaboraviti, nastaljvamo da pomažemo, poručuju im, i danas, iz Banjaluke.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.