Сисак

Вирус Западног Нила забиљежен у Хрватској

  • Извор: Агенције
  • 21.08.2024. 07:22

На Бановини су забиљежени први случајеви заразе вирусом Западног Нила. Обољеле су двије особе сa подручја Сиска и Петриње, а сумња се да постоје још десетине заражених.

Епидемиолози поручују да разлога за панику нема, али има за опрез, јер овај вирус може бити врло опасан по здравље.

"Имамо два пацијента који су обољели од грознице Западног Нила, код њих је развијен менингоенцефалитис, што је веома ријетко. Кад гледате ову болест, морамо казати да 70 до 80 обољелих нема никаквих тегоба. Било ко да има какве симптоме: осип, болове у мишићима – што личи на љетну грипу – нека се јави свом љекару. Дефинитивно мора бити обрађен. Болести има свугдје по свијету и гдје год има птица и комараца биће ове болести", објаснио је Инослав Бркић, епидемиолог и директор Завода за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније.

Подручје Сиска и Петриње третираће се и ларвицидно и адултицидно.

"Наши болесници, њих двоје, имали су теже симптоме: јаку главобољу, високу температуру, болове у мишићима и зглобовима. Тешко су се кретали, а прва два или три дана имали су поремећај стања свијести. Значи, тешко су се разбуђивали, што је нама одмах аларм да се ради о тежој болести", објаснила је Тонка Јозић Новинц, начелник Одјељења за инфективне болести Опште болнице Сисак те додала да су се заразили у Хрватској.

"Болест преносе комарци, не преноси се са човјека на човјека. Како је велик број комараца, већа је вјероватноћа да ће се неко заразити. Може се очекивати да ћемо имати још случајева", казала је.

Два су се болесника добро опоравила.

"Међутим, када год имате болест централног нервног система, наравно да се могу очекивати проблеми и оштећења. Нећемо звати зло, али посљедице могу бити и веће", рекла је Јозић Новинц за Нову ТВ, јавља Дневник.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке