Podgorica

Utvrđena kandidatura Andrije Mandića za predsjednika Crne Gore

  • Извор: СРНА
  • 07.02.2023. 18:13

Državna izborna komisija Crne Gore utvrdila je danas kandidaturu lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića za predsjedničke izbore koji će biti održani 19. marta.

Državna izborna komisija utvrdila je da su validni potpisi za Mandićevu kandidaturu.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je da je DIK na prethodnoj sjednici donio zaključak da obrasci podrške nisu imali propisane podatke i da je naloženo otklanjanje nepravilnosti.

Mugoša je rekao i da su dobili dopis Republičke izborne komisije Srbije, koja ih je obavijestila da će kontaktirati nadležne organe radi provjere eventualnog prebivališta Mandića u Srbiji.

DIK je danas zasjedao, nakon što na sjednici u petak, 3. februara, nije utvrđena Mandićeva kandidatura zbog nepotpune dokumentacije. Tada je traženo da se kandidatura vrati na doradu jer na obrascima na kojima su dostavljeni potpisi podrške nije bilo imena Mandića i njegovih podataka.

DIK se u petak obratio i Republičkoj izbornoj komisiji u Srbiji sa zahtjevom da im dostave informaciju da li Andrija Mandić i predsjednički kandidat Milojko Spajić (Evropa sad) imaju biračko pravo i prebivalište u Srbiji.

Republička izborna komisija Srbije juče je uputila dopis u kojem se navodi da će biti provjereni navodi o Mandićevom državljanstvu, ali i najavljenom kandidatu Milojku Spajiću.

Izbori za predsjednika Crne Gore zakazani su za 19. mart.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara, a DIK će listu kandidata objaviti najkasnije do 3. marta.