Због текста у медијима

Управник Спомен-подручја Јасеновац Иво Пејаковић поднио оставку: Дошло је такво вријеме

  • Извор: РТС
  • 22.05.2024. 17:29

Управник Спомен-подручја Јасеновац Иво Пејаковић поднио је 21. маја оставку, због, како је рекао, текста у загребачком Вечерњем листу и на Крофакту, односно због тврдње о нетачностима на интернет страницама те јавне установе.

- Неке тврдње су неспретно формулисане и одлучио сам да поднесем оставку - потврдио је управник Јавне установе "Спомен подручје Јасеновац" Иво Пејаковић за хрватски портал Новости.

Нагласио је да му се чини да је, "дошло такво вријеме".

Новости, међутим, пишу да је јасно да је оставка Пејаковића посљедица и нарасле екстремно десне атмосфере у друштву и ширег политичког контекста.

Пејаковић је, појашњавају Новости, оставку поднио након што је на порталу Вечерњег листа објављен чланак Крофакта (CroFact), новог пројекта за провјеру тачности, о нетачним подацима објављеним на интернет страницама ЈУСП Јасеновац.

У Крофакту су удружени Лексикографски завод "Мирослав Крлежа", Хрватски институт за историју и Хрватско-меморијално документацијски центар Домовинског рата.

НДХ, њемачко посланство и "српско питање"

Владимир Гајгер са Хрватског института за историју писао је за Крофакт о тврдњама објављеним на интернет страницама ЈУСП Јасеновац о састанку одржаном 4. јуна 1941. у Загребу у њемачком посланству на којем је, уз остало, закључено да се "српско питање" у НДХ ријеши "масовним исељавањем Срба у Србију, масовним убијањима на терену и депортовањем у концентрационе логоре".

Гајгер је навео да изворно архивско градиво и историографски радови показују да су те тврдње неутемељене, односно да се не спомиње да је на том састанку усташа с представницима Трећег Рајха разматрано "да се српско питање ријеши масовним исељавањем Срба у Србију, масовним убијањима на терену и депортовањем у концентрационим логорима", а не спомиње се ни да су нацисти властима НДХ одобрили "већ раније преузете мјере за коначно рјешење српског питања у НДХ".

Пејаковић је у телефонском разговору за Новости рекао да је дошло такво вријеме и да је у оваквој ситуацији одлучио да поднесе оставку, те да више није хтио да учествује у тим расправама.

На питање да појасни шта мисли када каже "оваква ситуација", Пејаковић каже да је политичка ситуација изазовна и на унутрашњем и на спољном плану.

"Треба дефинисати термине шта се догодило у НДХ"

За неколико дана ће се у сједишту УН у Њујорку расправљати о резолуцији о Сребреници, а у црногорском парламенту о декларацији која се тиче усташког логора Јасеновац.

- Потребно је заузети став и одредити које правне термине користити. Треба дефинисати термине шта се догодило у НДХ - рекао је Пејаковић.

У јавности, што укључује и власт, нису спорни Холокауст над Јеврејима и геноцид над Ромима почињени у Јасеновцу и НДХ генерално, али је спорно питање "геноцида над Србима", навео је Пејаковић.

За њега лично та тврдња није спорна, он је и у име установе у којој је био директор о усташким злочинима над Србима у Другом свјетском рату говорио као о геноциду.

Међутим, за хрватску владајућу политику одговор на питање "шта се догодило Србима у НДХ" је другачији.

Прије отприлике пет мјесеци министарка културе и медија Нина Обуљен Коржинек, у оквиру чијег министарства је и ЈУСП Јасеновац, на питање о иницијативи Међународног савеза за сјећање на Холокауст (ИХРА), којим је Хрватска у то доба предсједавала, да се Јасеновац уврсти на Унескову листу свјетске баштине, говорила је искључиво о "очувању мјеста страдања, мјеста Холокауста над Јеврејима, геноциду над Ромима и масовних злочина", говорила је и о трајним свједочењима злочина из прошлости и трајној успомени на њихове жртве.

Србе уопште није споменула, па тако ни злочине почињене над њима, не само у НДХ него и у Јасеновцу, иако су бројно Срби највеће жртве тог усташког логора, подсјећа портал.

Набујали ревизионистички и негационистички духови, наводе, сигурно не иду у прилог Пејаковићу и томе како он види обављање дужности директора ЈУСП Јасеновац.

Пејаковић је директор те јавне установе био од 2017. године. Јавност га памти по томе што је 2016. на традиционалној комеморацији у Јасеновцу групи негатора покушао да забрани да у Јасеновцу положе вијенац с натписом "страдалима од 1941. до 1951.", али је његово противљење осујетила тадашња директорка Наташа Јовичић.

Пејаковић је за портал Новости рекао да је тренутно на отказном року и да сигурно неће наставити да ради у ЈУСП Јасеновац.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм