Kod Ilirske Bistrice.

Udar tornada u Sloveniji: Letjelii krovovi, objavljeni snimci

  • Извор: СРНА
  • 02.08.2023. 07:38

Nevrijeme praćeno pljuskovima, grmljavinom i ponegdje olujnim vjetrom sinoć je stiglo u centralnu i istočnu Hrvatsku, a u Sloveniji je zabilježen udar tornada kod Ilirske Bistrice.

Na području Bjelovara za manje od dva sata palo je oko 30 litara po metru kvadratnom, javili su hrvatski mediji.

Državni meteorološki zavod izdao je narandžasto upozorenja za karlovačku i zagrebačku regiju i upozorio na moguće bujične poplave uz granicu sa Slovenijom.

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrokovati veliku štetu i zaštitite se od munja", rekli su ranije u Državnom hidrometeorološkom zavodu i napominju da su moguća oštećenja na imovini, drveću, kao i olujni udari vjetra i led.


Nevrijeme s jakim vjetrom i gradom zahvatilo je dijelove Slovenije, a meteorolozi su potvrdili da je u toj državi sinoć zabilježen udar tornada, kod Ilirske Bistrice.

Agencija za zaštitu životne sredine (ARSO) navela je da je kod Ilirske Bistrice najjači izmjereni udar vjetra iznosio je 107 kilometara na čas.

Kako su objasnili, vjetar u vrtlogu vjerojatno bio i jači, ali istovremeno na širem području nije bilo jačih udara vjetra.

"Brojne intervencije u posljednjih sat vremena na području Ilirske Bistrice ukazuju na priličnu štetu", javlja ARSO, dodajući da su tornada veoma rijetka pojava. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм