Будва предњачи

У овој години склопљено 7 истополних бракова у Црној Гори: Ево гдје се вјенчавају

  • Извор: ЦдМ
  • 17.09.2024. 08:32

У главном граду Црне Горе од почетка године склопљено је седам истополних бракова, који су у овој земљи регистровани у јулу 2021. године.

Црна Гора постала је прва држава ван ЕУ на Балкану која је легализовала истополне грађанске партнерске односе.

Ово је био историјски моменат за државу и, упркос неприкосновеној традицији коју вијековима баштини, требало је побиједити дискриминаторну реторику друштва – рекла је за Градску Кристина Ћетковић, ауторка првог црногорског геј романа "У своја 4 зида".

Кристина Ћетковић први пут јавно говори о свом вјенчању, као и о изазовима с којима се сусретала на путу ка свом животном партнерству.

Риједак Супермјесец је све ближи, а два знака хороскопа ће најбоље проћи

Риједак Супермјесец је све ближи, а два знака хороскопа ће најбоље проћи

Од када је ступио на снагу 2021. године, Закон о животном партнерству лица истог пола, у Подгорици је склопљено укупно 42 партнерства, од којих су четири између црногорских држављана, подаци су Секретаријата за локалну самоуправу и сарадњу са цивилним друштвом. Од почетка године на територији Главног града вјенчано је седам истополних парова.

Кристина Ћетковић, новинарка и списатељица, однедавно је и супруга своје изабранице. Каже да животно партнерство истополних лица у Црној Гори Уставом није препознато као брак, јер је брак, по дефиницији, заједница мушкарца и жене, те да Министарство унутрашњих послова још увијек не посједује програм за регистрацију података о истополним браковима.

- Иако смо вјенчане, још увијек не можемо административно да ријешимо неке правне ствари, па надлежни морају бити спремни много брже на примјену закона који су донесени, навела је Ћетковић.

Слаба примјена закона је, истакла је, у тјесној вези с црногорским традиционализмом, који вијековима креира назадну колективну свијест грађанки и грађана.

Славимо четири свеца: Један од њих је Свети Петар Дабробосански који је убијен у Јасеновцу

Славимо четири свеца: Један од њих је Свети Петар Дабробосански који је убијен у Јасеновцу

- Ја сам се ријетко кад разумијевала са женама из Црне Горе. Моје све партнерке су биле негдје са стране, зато што, исто као и мушкарци, жене из Црне Горе носе та традиционална схватања, стереотипе и предрасуде, иако можда тога нису ни свјесне. Вјерујте, у разговору с људима и старијом популацијом увијек су се сјећали својих пријатеља, рођака, другова уназад неколико деценија који су живјели и за које се знало да су "queer", рекла је Ћетковићева.

- А данас се и вјенчавају, и то јесте својеврстан прогрес, истакла је Ћетковић.

На територији општине Будва највећи број истополних партнерстава забиљежен је у прошлој години – 56. У Тивту једно, док је у Котору укупно склопљено њих 15. На сјеверу Црне Горе још увијек није регистровано животно партнерство истополних лица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица