Вилибалд Слуга

У хрватском граду откривена биста најдуговјечнијег градоначелника

  • Извор: Индекс
  • 13.10.2024. 21:42

Откривањем бисте испред Старог музеја у Крапини данас је обиљежена 170. годишњица рођења Вилибалда Слуге, најдуговјечнијег крапинског градоначелника који је бројним постигнућима оставио дубок траг.

Градоначелник Крапине и саборски посланик Зоран Грегуровић рекао је да је, уз велики број службених и доступних података још пуно тога слабије познато јавности што је Слуга направио за Крапину.

"Открили смо бисту Вилибалду Слуги, једном изузетном човјеку, толико свестраном и ангажованом, многе ствари које је стварао и данас су присутне око нас, од бројних грађевина, паркова и инфраструктуре до бројних удружења у којима је био присутан", рекао је Грегуровић.

Бисту је подигао град Крапина на иницијативу Дружине браћа хрватскога змаја чији је Слуга био члан. Вилибалдо Слуга био је четири деценије начелник трговишта Крапине, што га чини најдуговјечнијим градоначелником у тадашњој држави, пренио је Индекс.хр.

Родио се 13. октобра 1854. године у Шентјуру при Цељу, у Крапину долази као 23-годишњак, а већ као 27-годишњак изабран је за начелника у Ђурманцу, затим у Десинићу, те у Лудбрегу и у Иванцу гдје је основао ватрогасно друштво.

У Крапину се враћа 1891. те преузима дужност трговишног начелника. Био је и предсједник те надкомандант ДВД Крапина.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: