Алармантно

Температура мора на Јадрану забрињавајуће висока

  • Извор: Агенције
  • 15.08.2024. 22:00

Хрватска се суочава са још једним топлотним таласом, а овога љета температура мора виша је од просјека за три до пет степени, објавила је Хрватска радио-телевизија.

У Пули је већ у 8 сати температура мора износила 29,2 степена. У Ровињу је било 28,9 степени. Током дана су границу од 28 степени пробили Дубровник, Комижа, Крк, Раб, Малинска, Мали Лошињ... У Малом Језеру на Мљету је у 18 сати измерено 29,9 степени. Температура мора у Задру је данас ишла до 27,7 степени.

Мало где је температура мора данас била испод 27 степени. Стручњаци упозоравају да такав пораст дугорочно оставља траг на сав живот у мору.

Температура мора у Јадрану мери се већ стотињак година, а током вијекова расла је и у дубинама за чак два-три степена. Овога љета од уобичајеног просјека виша је за три до пет степени. Поставља се питање да ли ће се биљни и животињски свијет, али и људи, томе моћи да прилагоде.

- То је поприлично алармантно зато што делује на биљни и животињски свијет и на све нас - рекао је Ивица Вилибић, океанограф из Института "Руђер Бошковић".

Ту ситуацију потврђују и бројне нове рибље врсте у Јадрану.

- Сад је све топлије море, врсте из топлијих мора кроз Суецки канал долазе у Источно Средоземље, долазе полако у Јадран и неке од њих полако постају аутохтоне - рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: