Балкан

"Стиже један од најјачих циклона у посљедњих 10 година"

  • Извор: Индекс
  • 02.11.2023. 22:41

Прогнозери ДХМЗ-а издали су за петак црвено упозорење за ријечко, книнско и сплитско подручје због грмљавинског невремена праћеног олујним вјетром и понегдје могућим градом.

За дио Хрватске за сутра је издато наранџасто упозорење због јаког вјетра те мјестимично обилне кише и изражених пљускова праћених грмљавином.

Највеће непогоде приликом проласка овог циклона очекују се на подручју ријечке регије, као и на подручју Горског котара, гдје може пасти од 100 до 150 милиметара кише.

На осталом подручју Хрватске очекује се од 30 до 65 милиметара кише, али се локално очекује и олујно невријеме уз јаке пљускове и умерене падавине које могу проузроковати бујичне поплаве, а на градским подручјима врло опасне урбане поплаве.

Велике количине падавина очекују се такође и на подручју Словеније, гдје ће приликом проласка овог циклона (четвртак поподне и вече те петак ујутро) пасти од 50 до 150 милиметара кише.


Гордана продаје накурњаке усред Бањалуке - посао добро иде

Гордана продаје накурњаке усред Бањалуке - посао добро иде

Прогнозиране количине падавина првенствено ће проузроковати брз и велик пораст мањих бујичних водотока, као и одводних канала унутар урбаних подручја.

Из Цивилне заштите поручили су да Оперативни центар прогнозе ДХМЗ-а просљеђује преко жупанијских центара 112 упутства дежурним службама и локалним штабовима цивилне заштите како би се на вријеме осигурале све потребне мјере за могуће спровођење активне обране од поплава у наредним данима.

На снази је и посебно хидролошко упозорење сектора ДХМЗ.а:

"Због прогнозираних грмљавинских пљускова који локално могу бити јаче изражени и праћени обилнијим падавинама, данас на подручју северног Јадрана и Горског котара, а током ноћи и сутрашњег дана и на подручју Лике, средњег Јадрана и његове унутрашњости постоји могућност појаве бујичних и урбаних поплава".

Словенији пријете поплаве, људима се нуди смјештај

Западна Словенија је под црвеним упозорењем. Тамо се, наиме, очекују обилне падавине због чега се очекују нови порасти водостаја ријека.


Језив снимак из игрице престравио родитеље бањалучке школе!

Језив снимак из игрице престравио родитеље бањалучке школе!

Ноћас се очекује нагли пораст нивоа ријека, најприје на сјеверозападу, касније и другде по Словенији, јавља "Н1".

Словеначка Агенција за околину и цивилна заштита моле грађане западних дијелова Словеније да пронађу смјештај код родбине и пријатеља ако сумњају у сопствену безбједност. Такође им се нуде смјештаји у школама.

"Долази нам један од најјачих циклона у посљедњих десет година, молимо, склоните се правовремено, чекају нас јесење поплаве, отворили смо домове и школе за све оне који се код куће не осјећају сигурно“, упозорила је Агенција, преноси "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: