Претужно

Срцепарајући призори - лед побио роде

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 03.07.2024. 14:00

Савска улица једна је од оних које су највише настрадале у олујном невремену у Бошњацима, али осим разбијених кровова и у овој улици људи су затекли и најпотреснију и најтужнију слику мјеста у Хрватској које је јуче похарала временска непогода.

Поред пута рода је подигла своје гнијездо које је још тамо и у њему су једна одрасла рода и једно младунче. Али, пет метара испод, на трави поред пута лежало је угинуло друго младунче и одрасла рода на умору. Она је жива, клима главом, али не може на ноге.

Лежи поред свог младунчета и чека да неко дође по њих. И тако од понедјељка у 19.30 сати. Срцепарајуће фотографије објавио је "Јутарњи", али објављене су и на Фејсбук страницама.

Издато упозорење за јако невријеме, овим мјестима пријете град и олује!

Издато упозорење за јако невријеме, овим мјестима пријете град и олује!

Но, није једина. По дрвеним стубовима и димњацима у Бошњацима има сигурно 15-20 гнијезда рода, а на сваком трећем, четвртом сличан је призор. Дио јата је у гнијезду, а дио на земљи, неки угинули, неки још живи. На димњацима зграде Шумарског музеја у центру мјеста такође су гнијезда, њих четири, али у њима нема рода. Гнијезда су им уништена.

"Ми смо овдје спремни примити све роде које су настрадале. Већ су нас контактирали људи из Жупање и према мојим информацијама у току је акција обиласка терена у Жупањи и Бошњацима, јер је ријеч о 10-15 разних врста птица које су настрадале и које ће ватрогасци прикупити, а онда довести нама на опоравак", рекао је Марко Милец, из Зоолошког врта породице Милец у Рушчици код Славонског Брода, који је и Центар за збрињавање заштићених животиња.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: