Хрватска

Сплитски аеродром мета напада хакерске групе Акира, траже откупнину

  • Извор: СРНА
  • 23.07.2024. 16:28

Хакерска група Акира извршила је удар на систем сплитског аеродрома Свети Јероним, а министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић каже да хакери траже откупнину за откључавање података.

Божиновић додаје да су су службе идентификовале међународну групу с евроазијског подручја.

- Од синоћ све наше службе сарађују и унутар Хрватске, али и с Европолом, ФБИ и другим партнерским службама у свијету. Важно је рећи да се ради о кибернетичком нападу, а не о терористичком нападу, ово је класичан рансомвер - рекао је Божиновић у Сплиту.

Он је појаснио да хакери дјелују на информационе системе тако што с тим програмима затворе и закључају одређене податке, а онда у највећем броју случајева траже новац да би их било могуће откључати.

- Наша позиција је да с криминалним групама нема преговора, а што се тиче опоравка система, на томе се ради и сигуран сам да ће у догледно вријеме то бити ријешено. Идентификована је међународна група, у сарадњи с партнерима у иностранству, геолокација је за сад евроазијско подручје - навео је министар.

Сплитски аеродром синоћ око 19.30 часова био изложен хакерском нападу, због чега је дошло до преусмјеравања авиона на друге дестинације, а још није познато колика је штета од овог напада, пишу хрватски медији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:20 Чаролија Републике Српске

    ''Чаролија Републике Српске

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.