Nakon poplava

Sloveniji poslata humanitarna pomoć iz više zemalja

  • Извор: Агенције
  • 06.08.2023. 18:05

Pojedine evropske zemlje uputile su humanitarnu pomoć Sloveniji, nakon poplava koje su pogodile tu zemlju.

Iz Poljske i Mađarske danas su krenuli kamioni sa hranom i drugom vrstom humanitarne pomoći, prenijela je STA.

- Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći za Sloveniju poljskog Crvenog krsta krenuli su ujutru iz Poljske - saopštila je Ambasada Poljske u Ljubljani na platformi X, donedavno poznatoj kao Tviter.

Kako se dodaje, dobrovoljci iz Poljske već su pomogli na terenu.

Novo nevrijeme zahvatilo Sloveniju

Novo nevrijeme zahvatilo Sloveniju

Slovenački Crveni krst je proteklih dana od hrvatskog Crvenog krsta dobio i dva kamiona natovarena pijaćom vodom, koja je distribuirana širom zemlje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska Sloveniji poslati helikopter koji će im pomoći u prevozu stvari, ali i druga materijalna sredstva i mehanizaciju, prenijela je Hina.

- U razgovoru sa slovenačkim premijerom Robertom Golubom iskazao sam spremnost da pomognemo Sloveniji - rekao je hrvatski premijer.

Crveni krst Slovenije je naveo da razgovara i sa drugim nacionalnim udruženjima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u vezi sa isporukom neophodne pomoći.

Austrijska humanitarna organizacija "Karitas" ponudila je finansijsku pomoć, a "Karitas" Slovenije sljedeće nedjelje očekuje pomoć i od drugih članica mreže Karitas Evrope.

Bujica u Sloveniji sravnila kuću sa zemljom

Bujica u Sloveniji sravnila kuću sa zemljom

Finansijsku pomoć do sada je pružio jedan broj Slovenaca iz inostranstva, a sredstva prikuplja i slovenačka dijaspora u Kanadi i Finskoj.

- Iskreno smo srećni zbog solidarnosti koja dolazi iz inostranstva. Podrška mreže Karitas i Slovenaca širom svijeta je neprocjenjiva u ovim teškim vremenima - rekli su iz Karitasa Slovenije za STA.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: