Zagreb

Skandal u Hrvatskoj: Djecu uče da u BiH žive samo Bošnjaci

  • Izvor: Srna
  • 24.01.2023.18:32

U udžbeniku za predmet prirode i društva za četvrti razred, koji koristi 80 osnovnih škola u Hrvatskoj, navodi se da u BiH žive samo Bošnjaci.

Sporni udžbenik "Nina i Tino", čiji je izdavač "Profil Klet" i u kome se navodi da u BiH žive samo Bošnjaci, ali ne i Srbi i Hrvati, u upotrebi je od školske 2021/2022. godine.

Slučaj je otkriven kada se "Večernjem listu" javio roditelj jednog učenika zagrebačke škole kome je učiteljica postavila pitanje koji narodi žive u BiH.

On je odgovorio ispravno - Bošnjaci, Hrvati i Srbi budući da su mu roditelji porijeklom iz BiH, ali ga je učiteljica ispravila da je tačan odgovor onako kako piše u udžbeniku - da u BiH žive samo Bošnjaci.

Roditelj tog učenika kaže da su reagovali i drugi roditelji i dodaje da je žalosno da tako uče djecu u Hrvatskoj.

"Razočaran sam tom, slobodno mogu reći, provokacijom. Čak i površni poznavaoci prilika znaju da u BiH žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci, a ne samo Bošnjaci", rekao je on za "večernji list" izdanje za BiH, dodajući da ni u jednom udžbeniku za osnovne ili srednje škole koji se koriste u BiH nema navođenja takvih netačnih podataka.

Sporni udžbenik ima dozvolu hrvatskog Ministarstva obrazovanja i kao takvog ga biraju učitelji u školama.

Zakonom je predviđeno da stručni tim Ministarstva, ukoliko to ne primijete autor ili lektori izdavača, mora da uoči netačnosti, tehničke nedostatke ili neprovjerene činjenice. U tom slučaju udžbenik se vraća na doradu, a ako se greške ne isprave, udžbenik ne smije ući u upotrebu, navodi "Večernji list".

"Ministarstvo obrazovanja tražiće hitno izjašnjavanje izdavača `Profil Klet` o tom tekstu i otklanjanje propusta. Ovaj udžbenik odobren je za korištenje u školi nakon što je tročlani stručni tim sproveo postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika sa predmetnim planom i programom i međupredmetnim temama te Pravilnikom o udžbeničkom standardu i ocijenilo udžbenik prihvatljivim", navode iz tog ministarstva. 

Tagovi: