Котор

Министарски састанак: Један регион - заједничка визија

  • Извор: СРНА
  • 16.05.2024. 20:16

Један регион, заједничка визија - порука је са министарског састанка о Плану раста за Балкан који је одржан у Котору.

У заједничкој изјави да лидери наглашавају своју посвећеност наставку сарадње у региону и искористе обновљени замах у политици проширења ЕУ.

Поздрављено је то што су Европски парламент и Савјет ЕУ усвојили Инструмент за реформу и раст, који ће додатно подстаћи приступни пут Балкана ка ЕУ, пружањем додатне финансијске помоћи након спровођења темељних реформи.

"Сходно томе, у синергији и сарадњи са нашим партнерима из ЕУ, припрема одговарајућих реформских агенди балканске шесторке је на добром путу у циљу постизања кључних социо-економских реформи уз унапређење демократије, основних вриједности и владавине права као предуслова стабилности и просперитета региона Балкана", наводи се у саопштењу.

Циљ лидера је да поједноставе економску и социјалну трансформацију друштава, утирући пут за пуноправно чланство у ЕУ, а остају посвећени одржавању принципа приступања заснованог на заслугама током овог процеса.

"Уважавајући опипљиве резултате Заједничког регионалног тржишта (ЗРТ) као покретача унутаррегионалне трговине и покретача економске интеграције у региону лидери остају посвећени завршетку прве итерације Акционог плана за ЗРТ који се завршава 2024. године и позивамо на пуну имплементацију прошлих споразума постигнутих у његовом контексту.

Обавезујемо се да ћемо одобрити нови Акциони план за ЗРТ за период 2025-2028. на Самиту лидера Берлинског процеса 2024. Ова нова фаза ЗРТ-а дјелује као одскочна даска ка Јединственом тржишту ЕУ у многим секторима, откључавајући економски потенцијал региона, стварајући могућности за приватни сектор и за раднике", истиче се у саопштењу.

Друга итерација Акционог плана за ЗРТ ће се надовезати, али не ограничавајући се на, постојеће приоритетне области ЗРТ-а, као што су слободно кретање роба, слободно кретање услуга, хоризонталне трговинске мјере, развој људског капитала, омогућавање боље пословне климе и конкурентности, те дигитална трансформација.

Лидери позивају Савјет за регионалну сарадњу и Цефту да координишу у сарадњи са регионалним организацијама, институцијама ЕУ, регионалним цивилним друштвима и међународним финансијским институцијама, као и надлежним органима балканске шесторке да припреме акциони план за нову фазу ЗРТ, укључујући временски оквир за имплементацију и мјерљиве резултате.

"Позивамо Савјет за регионалну сарадњу и друге регионалне актере да наставе са подршком и олакшају учешће парламената у Берлинском процесу и другим програмима регионалне интеграције", наводи се.

Свјесни значаја за убрзану конвергенцију, лидери су посвећени испуњавању свих предуслова за придруживање Јединственој зони плаћања у еврима (СЕПА), као што је наведено у Тиранској декларацији од 29. фебруара. У овом настојању, Европска комисија пружиће неопходну и брзу помоћ како би се извршило прво приступање СЕПА из региона већ до краја 2024. године.

Препознајући потребу за побољшањем слободног кретања робе биће финализована и имплементирана мапа пута зелених трака, укључујући кроз побољшану унутаррегионалну трговину унутар Балкана, побољшану царинску сарадњу између региона и ЕУ и модернизацију граничних/заједничких прелаза.

С обзиром на значај ефикасног механизма за рјешавање трговинских спорова, препознајемо значај завршетка преговора о ЦЕФТА додатном протоколу 7 о рјешавању спорова, са циљем представљања споразума на предстојећем самиту Берлинског процеса. У том циљу ће Цефта осигурати једнак третман свих страна.

Наглашено је да ће, у складу са Свеобухватном мапом пута, бити припремљени циљани документи који ће се бавити претходно одабраним приоритетним граничним прелазима.

Лидери су изразили пуну подршку успостављању Регионалног програма за поједностављење трговине и транспорта, како би се омогућило приближавање региона Јединственом тржишту ЕУ смањењем трговинских баријера и трошкова и побољшањем ефикасности транспорта између Балкана и ЕУ. Програм ће спроводити Свјетска банка у блиској сарадњи са Транспортном заједницом, Цефтом и Европском комисијом, у тандему са Програмом за безбједни и одрживи транспорт ЕУ.

Пратећи приоритет ових земаља да се постепено придруже јединственом тржишту ЕУ, земље Балкана и Европска комисија ће заједно радити на припреми споразумâ о оцјењивању усаглашености и прихватању (АЦАА) и на успостављању Академије за Јединствено тржиште, која ће обезбиједити да сваки од појединачних система ових шест земаља буде потпуно усклађен са онима из ЕУ.

У циљу доприноса индустријској конкурентности и јачању отворене стратешке аутономије ЕУ, заинтересоване стране из ових земаља придружиле су се Алијанси за критичне лијекове. Као чланице Алијансе, ове земље теже да играју активну улогу у јачању и диверсификацији ланаца снабдијевања критичним лијековима у ЕУ, на крају повећавајући напоре за спречавање и ефикасно рјешавање несташица.

Најављено је да ће идући састанак лидера Балкана о Плану раста бити одржан у БиХ.

У циљу побољшања дигиталне повезаности, биће рађено на интеграцији региона у тзв. услуге повјерења у ЕУ када домаће законодавство буде у складу са услугама електронске идентификације, аутентификације и повјерења (еИДАС).

Западнобалканска шесторка посвећена је интензивирању напора на праћењу прошлих обавеза и предузетих активности у оквиру Берлинског процеса, укључујући пуну примјену Споразумâ о мобилности.

"Вођени жељом за јачањем регионалне безбједности, унапређења финансијског интегритета и јачања сарадње у борби против финансијског криминала, лидери шесторке изражавају интересовање да истраже могућности сарадње са новом Управом за борбу против прања новца ЕУ (АМЛА)", наводи се у заједничком саопштењу након састанка у Котору.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм