Mitropolit Amfilohije

Prošlo vrijeme rušitelja crkava

  • 28.10.2018. 13:28

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije danas je uputio otvoreno pismo crnogorskom premijeru Dušku Markoviću, povodom njegove izjave da će Hram Svete Trojice na Rumiji morati da bude uklonjen, ocjenjujući da je "vrijeme fašizma i rušitelja crkava prošlost".

"Ni manjeg objekta, ni veće priče u Crnoj Gori. Na prostoru oko Rumije podignuto je u isto vrijeme desetine džamija, možda i bez dozvole, kao i drugih objekata, a samo je obnovljena mala crkva postala međunarodno pitanje", navodi mitropolit Amfilohije. 

On podsjeća da je Crkva Svete Trojice na vrhu Rumije, podignuta u vrijeme Svetog Јovana Vladimira u 10. vijeku ili početkom 11. vijeka, a srušena je 1571. u vrijeme turske okupacije ovih prostora, kada je srušena i Prečista Krajinska, grobno mjesto Svetog Јovana Vladimira i njegove žene Kosare – monahinje Teodore, te mnogi hramovi, pravoslavni i rimokatolički. 

"Sadašnje ograđivanje hrama kamenom, vijekovima prikupljanim u tu svrhu, nije ništa drugo do potpuno ispunjenje vjekovne narodne želje i predanja, da bi prestalo nazivanje crkve "limenom" i traženje njenog rušenja, a meni je već suđeno zbog nje", podsjeća mitropolit Amfilohije. 

On smatra da je hram na Rumiji podignut za dobro svih, u slavu Boga ljubavi, te da je to samo Božiji hram, svenarodno kulturno dobro. 

"Ograđuje se mukotrpno, kamenom u tu svrhu sakupljanim od naroda i biće prekriven kamenim pločama kao onaj od turaka srušeni. Ono što bi svaki razuman čovjek očekivao, nije njegovo rušenje, nego podsticaj za gradnju puta do vrha Rumije", kaže, između ostalog, mitropolit crnogorsko-primorski. 

Mitropolit Amfilohije garantuje da bi bilo gdje u Zapadnoj Evropi, kojoj Crna Gora sada teži, ovo bio povod ne za rušenje hrama, nego za gradnju žičare od Mikulića do vrha Rumije, čime bi Rumija postala jedna od najznačajnijih destinacija, pokloničkih i turističkih, ne samo u Crnoj Gori, nego i mnogo šire od nje. 

"Zato svako nacionalno svojatanje Rumije i kulta Svetog Јovana Vladimira je nerazumno, a rušenje hrama ravno zločinu", ističe Vladika. 

Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore utvrdila je da nema osnova za rušenje Crkve Svete Trojice na vrhu planine Rumije. 

Inspekcijski zapisnik demantuje predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića koji je protekle sedmice poručio da će hram, koji je na vrhu planine Rumije postavila Mitropolija crnogorsko-primorska, morati da bude uklonjen, jer je, kako je tvrdio, nelegalan. 

Inspekcija je prilikom kontrole na vrhu planine Rumije, gdje se nalazi crkva, utvrdila da ne postoji nova gradnja i da za to područje nema važeće planske dokumentacije, što znači da nema osnova za rušenje hrama.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.