Словенија и Хрватска

Привремена суспензија Шенгена на граници са Словенијом: Полицајци заустављају возила и легитимишу путнике

  • Извор: Анадолија
  • 21.10.2023. 12:56

Након одлуке Владе Словеније, на граничним прелазима између Словеније и Хрватске на снази је десетодневна мјера суспензије шенгенског режима због повећане опасности од тероризма.

Мјера словеначке Владе о суспензији Шенгена на граници с Хрватском на снази је од поноћи и трајаће наредних десет дана, до 30. октобра, што је период у којем ће словеначка страна одлучити хоће ли суспензију продужити или ће поновно отворити границу за све путнике који из Хрватске улазе у Словенију.

На једном од фреквентнијих граничних прелаза Брегана - Обрежје од јутрос се стварају мањи редови јер полицајци, зависно од процјене, легитимишу путнике у личним возилима, комбијима и аутобусима, а на улазу за камионски саобраћај на ред јутрос чека десетак камиона чије товарне просторе словеначки цариници прегледавају, у складу са процјенама.

Покушај терористичког напада у Словенији

Покушај терористичког напада у Словенији

Већи дио возила ипак пролази без заустављања, након визуалне процјене полицајаца, тако да се ипак не очекују превелики редови на уласку у Словенију, какви су били редовни појава до приступања Хрватске у Шенген, од 1. јануара ове године.

Словеначка полиција отворила је 12 граничних прелаза за међународни  путнички и теретни саобраћај на граници с Хрватском те два прелаза на граници с Мађарском. За држављане Европске уније биће отворено додатних 18 словеначких граничних прелаза.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић истакнуо је како је ријеч о мјери која је у складу са законима о Шенгену, како се уводи због повећаних безбједносних пријетњи за државе чланице те како не значи укидање Шенгена, него његово привремено стављање ван снаге.

Нова куга стиже у Бијељину

Нова куга стиже у Бијељину

Девет земаља, чланица Европске уније и Шенгена, од недавно је увело поновне контроле на унутарњим границама.

Исту мјеру идентичног временског трајања од поноћи је увела и Италија према сусједној Словенији с циљем интензивније контроле улазака у земљу након терористичких напада у Бриселу и Француској, ратних сукоба на Блиском истоку те повећаног приљева миграната на спољне границе шенгенског простора.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм