Prvi rezultati istrage

Poznato odakle je krenula letjelica koja je pala u Zagreb

  • Извор: 24сата.хр
  • 12.03.2022. 09:07

Prema prvim rezultatima istrage, letjelica koja je u četvrtak uveče pala u Zagreb je u vlasništvu ukrajinske vojske, a sve do glavnog grada Hrvatske došla je zbog greške u navigacijskom sistemu.

Naime, kako prenose hrvatski mediji, TU-141 pripada ukrajinskoj vojsci. Riječ je o letjelici koja je teška više od šest tona i duža od 14 metara. Raspon krila joj je oko četiri metra.

Prema prvim rezultatima istrage, letjelica je poletjela s aerodroma Vinjica na zapadu Ukrajine s mobilnog lansera, otprilike 100 kilometara jugoistočnije s područja pod Kijeva.

Ranije su se oglasile i rumunske i mađarske vlasti jer je letjelica ušla i u njihove vazdušne prostore. Rumunske vlasti saopštile su da je letjelica bila samo tri minuta u njihovom vazdušnom prostoru zbog čega nisu stigli da reaguju, te da je došla iz Ukrajine i nastavila prema MHrvatski portal 24sata saznaje da je letjelicu rumunski radar presreo nedugo nakon što je napustila vazdušnu luku i nastavio da prati "niski i brzi objekt".

Oko 23 sata letjelica je pala u Zagreb, u blizini studentskog doma Stjepan Radić na Jarunu. Prema prvim rezultatima istrage, letjelica je u glavnom gradu Hrvatske završila zbog greške u navigacijskom sistemu koji je, prema dostupnim podacima, proizveden 1981. ili 1982. godine.

(Foto: Tanjug - AP Photo/Darko Bandic)


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.