Marko Čubrilo

Poznati meteorolog za Srbiju najavljuje moguće oluje: Evo šta kaže za BiH i Hrvatsku

  • Извор: Ало
  • 27.08.2023. 17:47

Meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju navodi da se tropski talas u Srbiji zadržava sve do utorka, kada se očekuje pad temperature, pljuskovi i grmljavina. 

"U utorak maksimum od oko +26 na sjeverozapadu do oko +34 ponegdje na istoku regiona. Kako će se centar ciklona iz Đenevskog zaliva vrlo sporo premještati dalje na sjeveroistok, istočna Hrvatska, istok BiH i najveći dio Srbije bi u utorak ostali u toplom sektoru ovog sistema te bi tamo i dalje bilo toplo ali ni približno kao ovih dana uz moguće jake grmljavinske pljuskove i vremenske nepogode, dok bi na zapadu bilo svježije i promjenljivo uz povremene pljuskove", navodi Čubrilo.

Vjetar bi nad jugom i istokom regiona u utorak i dalje bio uglavnom južni i jugoistočni, dok bi nad ostalim dijelom regiona okrenuo na sjeverozapadni, a duž sjevernog i dijela srednjeg Jadrana na buru.

U utorak dnevni maksimum od oko +21 na zapadu do oko +29 na istoku regiona, prenosi "Alo".


Ajkula odgrizla čovjeku nogu: Snimljeni trenuci prije i poslije napada

Ajkula odgrizla čovjeku nogu: Snimljeni trenuci prije i poslije napada

"Srijeda i četvrtak donose još svježije i nestabilno vrijeme (posebno u srijedu) uz lokalne pljuskove i male šanse za vremenske nepogode. Centar cikona će se preko Jadrana uz slabljenje izmjestiti na sjeveroistok tako da će osvježenje zahvatiti cijeli region. Neće to biti neko veliko zahlađenje i maksimumi bi se tih dana trebali kretati od +17 do +26 stepeni Celzijusa, što je negdje u granicama prosjeka ili malo ispod njega ali će poslije izuzetno vrelih dana osjećaj osvježenja biti izraženiji", najavljuje Čubrilo.

Od sredine nedjelje će i noći svugdje postati svježije tako da bi se minimumi često kretali oko +15 stepeni Celzijusa, a na planinama i ispod +12.

Od petka se računa na jačanje anticiklona uz stabilizaciju i otopljenje tako da će za naredni vikend maksimumi vjerovatno biti od +25 do +30 stepeni Celzijusa, šro je malo iznad prosjeka ali nije ekstremno visoko.

Početak septembra

"Što se tiče daljeg razvoja sinoptike, ne bih ovo osvježenje koje stiže nikako nazvao 'ubicom ljeta' jer bi prvi dio septembra trebao donijeti dosta sunca uz temperature iznad prosjeka. Ne treba očekivati više ekstremne vrućine, ali povremeno će maksimumi, posebno na jugu dostizati i oko +34 stepena Celzijusa. Poslije 06.09. će ponovo biti nestabilnije uz česte pljuskove ali bez jačeg zahlađenja, dok u ovom momentu prvo, jesenje, zahlađenje koje bi uslovilo značajniji pad temperature, vjerovatno bez obilnijih padavina je moguće poslije 16.09. kada bi sinoptika ka nama mogla omogućiti spuštanje hladnijeg ali suvog vazduha sa sjevera", precizira meteorolog.


Od vrućine se istopio kontejner

Od vrućine se istopio kontejner

Kako smo još uvijek u pljuskovitom tipu padavina istočni dio regiona (istok Hrvatske, istok BiH i Srbija) će imati jako velikih lokalnih razlika u akumulacijama i vrlo lako se može desiti da nad ovim prostorima ponegdje kiše gotovo i ne bude.

U isto vrijeme veliki dio Jadrana, posebno sjeverni i srednji može očekivati veoma, ponegdje i rekordne količine kiše za avgust.

"Znatno više toga će se moći predvidjeti sutra uveče kada se nestabilnosti pokrenu. Opasnost od jakih, potencijalno superćelijskih oluja će od sutra uveče do srijede biti aktuelna, prvo nad zapadnim i središnjim, a zatim i nad istočnim dijelovima regiona", zaključuje Čubrilo.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.