Ocjena Johanesa Hana

Povratak opozicije u paralment može pomoći daljem napretku Crne Gore

  • 11.06.2018. 21:50

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han poručio je danas u Beču da povratak crnogorske opozicije u parlament može da pomogne daljem napretku posebno u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je izrazio posebnu zabrinutost zbog političke kontrole medija i nevladinog sektora u Crnoj Gori, podsjećajući da su sloboda medija i izjašnjavanja osnovna prava u EU. 

Han je istakao da to što je neka zemlja članica NATO-a nije garancija za dobijanje "zelenog svjetla" za članstvo u EU, kao što nije dovoljno da neka zemlja bude tretirana kao "sidro stabilnosti u regionu”. On je podsjetio da se reforme ne sprovode zarad EU, već da je riječ o širem procesu modernizacije zemalja. 

Vlade zapadnog Balkana, prema njegovim riječima, moraju aktivnije da sprovode reforme u interesu svojih građana. 

Han je ukazao da EU pokušava da ostvari ekonomsku zajednicu na zapadnom Balkanu, sa ciljem ukidanja prepreka i poboljšanja saradnje u tom dijelu Evrope, prenose crnogorski elektornski mediji. 

"U posljednjih 10 godina udvostručio se trgovinski obim svih zemalja regiona sa EU, ali ne i između zemalja. To mora da se promijeni", poručuje Han.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.