Ambasada SAD-a

Povećan rizik od terorizma u Sjevernoj Makedoniji

  • 16.02.2019. 14:39

Ambasada SAD u Skoplju upozorila je na povećan rizik od terorističkih napada inspirisanih ekstremističkom ideologijom u Sjevernoj Makedoniji.

"Terorističke organizacije i pojedinci, inspirisani ekstremističkom ideologijom, imaju namjeru da napadnu civile, uključujući američke građane koji putuju u inostranstvo", navodi se na sajtu Ambasade SAD u Skoplju. 

U saopštenju se navodi da teroristi sve više koriste "manje sofisticirane metode" za napad na grupe ljudi na javnim mjestima, uključujući pištolje, vozila i hladno oružje, prenio je "Sputnjik". 

Podsjećajući da se teroristički napadi i drugi bezbjednosni incidenti često dešavaju bez ikakvog upozorenja, Ambasada poziva američke državljane da zadrže "visok nivo budnosti". 

U saopštenju se ističe i da ekstremisti sve više ciljaju ka tome da identifikuju i napadnu "lake mete", kao što su tržni centri i pijace, aerodromi, hoteli, klubovi i restorani, bogomolje, škole, parkovi i javni događaji, poput sportskih takmičenja, političkih skupova, demonstracija... 

Ambasada je u saopštenju objavila i akcije koje bi trebalo preduzeti u takvim slučajevima i kontakt na koji građani mogu da se jave. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije sprovelo je akciju kako bi spriječilo napad "Islamske države" u toj zemlji. 

Makedonska policija je akciju sprovela nakon što je razmijenila operativne informacije sa "partnerskom zemljom" o planovima ekstremista za teroristički napad. 
 

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм