Regionalna saradnja

Potpisan Memorandum za projekat EU o podršci javnim medijskim servisima

  • 27.06.2018. 15:53

Delegacija parlamenta BiH danas je u Tirani prisustvovala potpisivanju Memoranduma o realizaciji projekta EU pod nazivom "Tehnička podrška javnim medijskim servisima na zapadnom Balkanu", čiji je cilj podrška reformi javnih medijskih servisa u zemljama regiona.

Delegaciju parlamenta BiH činili su predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Momčilo Novaković i zamjenici predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda BiH Sead Kadić i Mario Karamatić. 

Novaković je rekao da će nadležne komisije parlamenta BiH u narednih 15 dana razmotriti ponuđeni Memorandum i proslijediti ga kolegijumima oba doma. 

Projekat je predstavljen tokom dvodnevne konferencije na kojoj su, osim delegacije BiH, prisustvovali parlamentarci iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Belgije, Švajcarske, Slovenije, Austrije i Kosova. 

Predstavljajući projekat, generalni direktor Evropske radiodifuzne unije (EBU) Noel Kuran naglasio je potrebu uspostavljanja evropskih standarda i zajedničkog referentnog okvira za nezavisne i profesionalne medije na zapadnom Balkanu, kako u vezi sa modelima finansiranja, tako i u vezi sa izborom i funkcionisanjem upravljačkih tijela u medijima, a posebno u javnim servisima, saopšteno je iz parlamenta BiH. 

Kuran je rekao da realizacija projekta treba da doprinese stvaranju sinergije između javnih servisa u zemljama zapadnog Balkana, koja uključuje regionalnu razmjenu dobrih medijskih praksi, uredničkih smjernica i dugoročnih strategija razvoja, kao i stvaranje integrisane redakcije. 

Prema njegovim riječima, projektom će biti obezbjeđena i podrška za saradnju u oblasti istraživačkog novinarstva, uspostavljanje mehanizma koprodukcije o odabranim temama, kao i regionalna razmjena digitalizovanih arhivskih materijala. 

Projekat su potpisali predstavnici BHRT-a i udruženja "BH novinari", kao i predstavnici javnih servisa iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova. 

Projekat tehničke podrške javnim medijskim servisima na zapadnom Balkanu biće finansiran sredstvima EU, a njegova implementacija trebalo bi da traje 30 mjeseci.  

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.