Његова светост

Порфирије: Нисмо дошли да судимо било коме, већ да не заборавимо пострадале

  • Извор: Агенције
  • 28.07.2024. 08:44

Патријарх српски Порфирије изјавио је у манастиру Ђурђеви Ступови, гдје је синоћ допутовао, да је српски народ хришћански, православни и светосавски и да то не значи ништа друго него народ кога је обликовала јеванђељска ријеч, православна вјера која је створила начин живота који се сажима у заповијести да онај који воли Бога не може мрзити, не може бити искључив, већ напротив, може бити само и увијек отворен за све и за сваког.

Јеванђељске вриједности су оно што нас одређује и те вриједности су универзалне, истакао је Порфирије, који ће данас у селу Велика служити литургију поводом осамдесете годишњице страдања Срба из тог и околних горњеполимских села.

"Ми нисмо дошли овдје да судимо било коме или да осуђујемо било кога, јер невине жртве и мученици Божји нису пријемчиви за осуду, а они који су били егзекутори и који су злочинци налазе се на сметљишту историје и у крајњој тами нечовјештва. Ми смо, дакле, дошли да не заборавимо оне који су пострадали, да се њима помолимо да ми будемо бољи, да будемо бољи од себе знајући да они, свети мученици Божји, свима увијек упућују јеванђељске ријечи: Опрости им, Боже, не знају шта чине!“, рекао је патријарх, а саопштила СПЦ.

Навео је да се рађа питање у души сваког честитог човјека: зашто и због чега неправда.

"Зашто они који су невини и у датом случај само зато што су православни Срби неправедно треба да страдају. Ту нема логичког одговора, ту нема рационалних излаза. Једини излаз је Господ Исус Христос“, поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије допутовао је јуче у Беране, гдје га је у манастиру Ђурђеви Ступови дочекао епископ будимљанско-никшићки Методије.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

    ''''Црна Гуја (12+) (Р)