Направили барикаду

Поново хаос у парламенту Албаније: Посланици запалили димне бомбе

  • Извор: Агенције
  • 04.12.2023. 21:52

Затворена сједница скупштине Албаније завршена је пет минута након почетка, јер су опозициони посланици запалили димне бомбе.

Непосредно након што је усвојен буџет за 2024. годину гласовима већине, посланици опозиције су упалили димне кутије, па је наставак био немогућ. Опозиционари су, такође, направили барикаду од столица.

Инцидент је почео када је бивши премијер и вођа једне струје опозиционе Демократске странке Саљи Бериша покушао да дође до говорнице. Интервенисао је посланик Газмент Барди, тражећи од обезбјеђења да не гурају Беришу.

"Претворили сте све у полицијску државу. Шта ће вам све ово, зашто тренирате строгоћу, ко сте ви“, питао је Барди припадника обезбјеђења.

У међувремену, након неколико изостанака у Скупштини, премијер Еди Рама данас је стигао у парламент да учествује на сједници поводом буџета.

Прије доласка у скупштину, Бериша је покренуо дебату на Фејсбуку, критикујући Раму и предсједницу скупштине Линдиту Николу.

"Он (Рама) се уплашио, дошао је у пратњи конвоја аутомобила. Ми бранимо наша уставна права, права опозиционара, док власт штити лопове. Линдиту искоришћава Рама и понаша се као особа без достојанства“, навео је Бериша, пренио је Албанијан пост.

Замјеник предсједника Скупштине, Агрон Ђекмаркај, оцјенио је да је данашње засједање било “ненормално”, јер опозиција не учествује.

"Не претварајте парламент у затвор. Ово није мјесто само за већину, док опозиција треба да остане напољу. Сви имају једнака права. Ово је прави скандал, имате одговорност. Овакве ствари се дешавају у ауторитативним земљама гдје опозицију опкољава обезбјеђење. Такав парламент није нормалан“, рекао је Ђекмаркај.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: