Hrvatski premijer

Plenković: Bez izborne reforme nije moguća funkcionalnost institucija BiH

  • Извор: СРНА
  • 04.05.2022. 22:24

Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je da bez izborne reforme u BiH neće biti omogućena legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda niti funkcionalnost institucija BiH.

Plenković je objavio na "Tviteru" da je nakon raspisivanja opštih izbora u BiH razgovarao sa predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Draganom Čovićem o daljim naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao i važnosti jedinstva HNS-a.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović predložio je danas Plenkoviću sazivanje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog, kako je naveo, opasnosti da će Hrvati u BiH izgubiti ravnopravnost i ustavna prava, jer se izbori planiraju provesti po postojećem "diskriminatorskom" Izbornom zakonu BiH.

Čović je naveo danas da je odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH da raspiše opšte izbore bez neophodne izmjene Izbornog zakona s ciljem otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija, suprotna vladavini prava i predstavlja direktnu prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u BiH.

On je u pismu međunarodnoj zajednici najavio da će HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH, čime će se, kako je ocijenio, obezbijediti potpuna ustavna ravnopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH.

CIK BiH danas je većinom glasova odlučila da se opšti izbori u BiH održe 2. oktobra na osnovu postojećeg Izbornog zakona BiH.

  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.