Herceg Novi

Patrijarh Porfirije služi liturgiju u manastiru Savina

  • Извор: СРНА
  • 28.08.2022. 08:12

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće danas na praznik Uspenja Presvete Bogorodice Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Savini.

Patrijarh Porfirije doputovao je juče u trodnevnu posjetu Herceg Novom, povodom 640 godina od osnivanja grada i praznika Velike Gospojine - slave manastira Savina.

Posjeta patrijarha Porfirija je propraćena nizom kulturno-umjetničkih manifestacija, pa će tako, danas u porti crkve Svetog Spasa na Toploj biti predstavljena izabrana djela blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Svečanosti povodom velikog jubileja Herceg Novog, grada čiji je osnivač srpski kralj Stefan Tvrtko Prvi Kotromanić, počele su juče svečanom doksologijom u čast patrijarha Porfirija u manastiru Savina.

Patrijarh Porfirije je poručio da je obilježavanje 640 godina od osnivanja Herceg Novog od velikog značaja ne samo za žitelje ovog grada, Boku, Crnu Goru, već i za Hercegovinu, srpski narod gdje god da živi i Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/.

"U mom srcu je velika radost, jer ste svi danas sabrani u ovoj jedinstvenoj svetkovini da dočekate svog patrijarha. Za crkvu Božiju ne postoje granice samo u vremenu i prostoru, nego i u večnosti", rekao je patrijarh Porfirije obraćajući se vjernicima nakon svečane doksologije.

Njegovo visokopreosveštenstvo miropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da je dolazak patrijarha Porfirija veliki praznik.

Na drevnoj Kanli kuli sutra će biti održana svečana akademija povodom 640 godina od osnivanja grada Herceg Novog.