Очекују се нови избори

Пала Влада Сјеверне Македоније: Ковачевски поднио оставку

  • 25.01.2024. 13:46

Премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски поднио је оставку Скупштини.

Касније се очекује оставка предсједника парламента Талата Џаферија, који би у недјељу требало да преузме функцију техничког премијера.

Одмах након тога очекује се саопштење предсједника те земље Стева Пендаровског, који ће у петак, послије избора новог предсједника Собрања, додијелити мандат техничком премијеру.

Оставка Ковачевског је први корак ка формирању техничке владе за припрему и спровођење избора, која би требало да буде изабрана 28. јануара, 100 дана прије парламентарних избора.

Опозициона ВМРО-ДПМНЕ одредила је синоћ кандидате за министре и замјенике министара у техничкој влади, преноси "Клан Косова".

Сједница за гласање о техничкој влади Сјеверне Македоније биће одржана ове недјеље.

Према најави Џаферија, прије него што поднесе оставку, овластиће потпредсједника скупштине Горана Мисовског да води сједницу у петак, 26. јануара, на којој ће бити констатоване оставке премијера и предсједника Собрања.

На сједници у петак, према плану, за новог предсједника Собрања требало би да буде изабран шеф Посланичке групе СДСМ Јован Митрески, а истог дана поподне Пендаровски би требало Џаферију да повјери мандат за премијера техничке владе.

Џафери би у суботу 27. јануара прије подне требало да достави програм и састав владе са програмом рада, а сједница за избор владе требало би да буде сазвана за недјељу, 28. јануар.

У Сјеверној Македонији се, према Закону о влади, 100 дана пред парламентарне изборе формира техничка влада у којој највећа опозициона партија добија два министра - ; за унутрашње послове и за рад и социјалну политику и три замјеника министара - за финансије, за информационо друштво и администрацију и за пољопривреду.

Парламентарни избори ће, према договору парламентарних партија, бити одржани 8. маја, у сриједу, заједно са другим кругом предсједничких избора. Први круг за избор предсједника Сјеверне Македоније биће одржан у сриједу 24. априла.

Двоструки избори који ће бити одржани у априлу и мају коштаће државу скоро 17 милиона евра, саопштила је потпредсједница Државне изборне комисије (ДИК) Дитмире Шеху.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: