Апокалипса у Хрватској

"Опрема нам се топи, не може да се приђе ватри"

  • Извор: Мондо.рс
  • 04.10.2023. 15:59

У кругу фабрике за прераду пластике Драва у насељу Бријест у Осијеку је рано јутрос око пет часова дошло до великог пожара, а појавио се и снимак ватрене буктиње са којом се ватрогасци и даље боре. Грађане су пробудиле сирене око пет часова, а пожар је избио 40-ак минута након поноћи на око 80 километара од границе са Србијом.

Према најновијим информацијама хрватских медија, Хитна помоћ је интервенисала више пута због изложености ватрогасаца великој топлоти. Око 100 Непалаца ради у овој фабрици, они живе близу фабрике и сви су морали да се евакуишу због пожара, а замјеник градоначелника Осијека Драган Вулин је најавио да ће им град осигурати привремени смјештај.

Ветар не допушта гашење пожара који се појачао око четири сата ујутру. Са око 50 возила ватру гаси око 100 ватрогасаца.

"Ситуација је грозна. Више од 10 хектара пластике гори и дошло је до зидова фабрике. Управо помијерамо све запаљиве и експлозивне предмете да би спријечили проширење ватре и на тај дио зграде. Један објекат је нажалост већ захваћен. Температура је невјероватна, не може да се приђе на више од 30 метара. Опрема на нама се топи. Остајемо без воде свако мало, за сада смо живи и здрави, али ово је пакао. Овако нешто још нисам видео", рекао за "Глас Славоније" Борис Бањан, замјеник начелник Јавне ватрогасне станице Осијек.

Канцерогени дим из Осијека се проширио километрима

Велики пожар, који је захватио фабрику пластике “Драва Интернатионал” на само 40-ак километара од Србије, у Осијеку, натјерао је све грађане тог мјеста у домове, а увелико им стижу поруке да исте не напуштају због изузетно лошег квалитета ваздуха, који је загадила изгорјела пластика.

Пожар је у поменутој фабрици избио око 40 минута иза поноћи и у његовом гашењу учествује 100 ватрогасаца. Како преносе тамошњи медији узрок пожара није познат, а његово гашење би могло да траје данима, будући да дува ветар, који отежава гашење изузетно запаљивог материјала.


"Температура која се ствара је невероватна, једноставно речено грозна, не може да се приђе на више од 30 метара јер се опрема на нама топи. За сада смо сви живи и здрави, али ово је пакао. Нема друге ријечи. Овакво нешто још нисам видио", рекао је Борис Бањан, замјеник заповједника Јавне ватрогасне службе Осијек.

Према прогнозама угледног хрватског токсиколога проф. др. Фрања Плавшића, гашење пожара неће ријешити проблем загађености.

"Проблем нису само гасови већ и честице које се на тлу могу таложити јако дуго. Диоксини и дибензодиоксини могу се задржати годинама на пољима, вртовима који онда постају неадекватни за употребу односно узгој хране за људе и стоку", упозорава проф.др. Плавшић.

Густи црни дим већ су пријавили у насељу Винковци, које се од Осијека налази 43 километара, али И код Кешинаца близу Ђакова, око 30 km од Осијека! Имајући у виду то да се на тој раздаљини већ увиђа дим и његова штетност, Мондо је упитао стручњаке, да ли је и у којој количини могуће да то загађење дође и у Србију.

Како за МОНДО каже Др Драгана Ђорђевић, научна савјетница у ИХТМ (Институту за хемију и металургију), загађење се ваздухом може ширити стотинама па и хиљадама километара.

"Опасно је зато што је у питању сагоријевање пластике приликом чега се ослобађа велики број токсичних хемијских једињења. Пластика такође садржи пуниоце и адитиве, који се том приликом отпуштају у атмосферу, тако да је то врло компликована ситуација и врло лоша по загађење ваздуха и његов квалитет. Једино што можемо је да пратимо ситуацију. Ако би се хемијски урадила анализа честица које пристижу И ако би се идентификовала једињења у тим честицама онда бисмо могли да утврдимо да ли је и колико утицаја било по наш ваздух, након тог пожара", каже саговорница и додаје да на ту загађеност утиче вјетар и његова брзина.


Коментар поводом овог инцидента за МОНДО је дао и Бојан Симишић из “Еко страже”.

- Када гори пластика ослобађају се канцерогоне материје, тако да тај дим јесте угрожавајући за здравље популације. Цијело јутро дува јак ветар, који иде према Сремској Митровици, Шапцу И Лозници. Не мора да значи да то захтјева хитну интеракцију, али баш због оваквих ситуација треба да имамо систем, који обавјештава грађане о евентуалној угрожености, јер ми се чини да информације од значаја за јавно здравље до нас стижу касно – каже Бојан Симишић из “Еко страже”.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм