Tenzije u Makedoniji

Opozicija optužila SDSM da telefonom poziva građane da izađu na referendum

  • 30.09.2018. 17:15

Makedonska opoziciona stranka VMRP-DPMNE objavila je danas audio snimak na kojem ženska osoba, koja kaže da je iz SDSM-a, poziva građane telefonom da glasaju na referendumu.

Portparol opozicione VMRO-DPMNE Naum Stoilkovski na današnjoj konferenciji za novinare ocijenio je ovakve pozive građanima i SMS poruke sa sličnom porukom kao skandal i "izborni kriminal". 

"Zovemo iz glavnog štaba SDSM-a. Ako niste izašli na glasanje da to uradite", kaže ženska osoba sa snimka, koju građanin pita zašto da izađe na glasanje kada nije dobio nešto od stranke. 

Javni tužilac DŽeljalj Bajrami, koji je predsjednik Komisije za za praćenje nezakonitosti u vezi sa referendumom, ranije je potvrdio da će biti krivično procesuiran 22-godišnji K. Ž. iz Skoplja, koji je jutros na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi "Lazo Angelovski" vrijeđao građane koji su došli da glasaju i fizički napao policiju. 

On je priveden u policijsku stanicu u opštini Aerodrom, kojoj pripada naselje Novo Lisičje. 

Portparol makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova Toni Angelovski izjavio je da su do sada na referendumu registrovana još tri incidenta. 

Angelovski je naveo da je 80-godišnji muškarac u mjestu Zubovce kod Gostivara prijavio da ga je u vezi sa referendumom vrijeđala 64-godišnja S. M, koja je pozvana u policijsku stanicu, i dodao da se radi na rasvjetljavanju ovog slučaja. 

"U Strugi je prijavljeno fotografisanje mobilnim telefonom sa terase zgrade blizu biračkog mjesta u Osnovnoj školi `Braća Miladinovci`. Odmah su preduzete mjere i lica su odvedena u policijsku stanicu", rekao je Angelovski. 

Treći incident dogodio se na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi "Vanče Prće" u Štipu, gdje je lice čiji su inicijali B. O. prijavio da ga je, prilikom dostave hrane biračkom odboru, fotografisao i vrijeđao E. S, koji je priveden u policijsku stanicu.

Na referendumu u Makedoniji do 15.00 časova glasalo je 22,8 odsto građana sa pravom glasa ili njih 377.606, rekao je predsjednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski.

Тагови: