Обилне падавине

Нови проблеми у Словенији: Клизишта затрпала куће, у Кочевју поплављено више од 30 објеката

  • Извор: СРНА
  • 31.10.2023. 22:13

Усљед обилних киша клизиште је затрпала куће на подручју словеначког града Толмин, гдје затворено и неколико путева, у општини Кочевје поплављено је више од 30 објеката, а море се излило у Изоли и Пирану.

Градоначелник Томлина Ален Черв рекао је да постоји реална опасност од клизишта на доста локација и да ће ситуација морати да се прати до краја седмице.

"Надамо се најбољем, али смо спремни за све ситуације", рекао је Черв.

Ватрогасци, радници путних и општинских служби и припадници цивилне заштите данас су имали 83 интервенције на испумпавању воде из објеката, постављању врећа за насипе, покривању кровова, уклањању обореног дрвећа и заштити од клизишта.

У Информативном центру Управе за заштиту и спасавање Словеније наводе да су имали интервенције на подручјима регионалних центара Брежице, Цеље, Копер, Крањ, Љубљана, Марибор, Нова Горица, Ново место, Постојна, Птуј, Словењ Градец и Трбовље.

Ријека Драва, која је на граници са Аустријом достигла око 1.100 метара кубних у секунди, изливаће се дуж цијелог тока, али се очекује да ће сутра ујутро доток воде почети да опада.

Ријека Колпа у горњем току опада, у средњем дијелу плави, али је успорен раст водостаја, док ће у доњем току наставити да расте до сутра увече.


Велика плима и обилније кише изазвале су изливање море у Изоли и Пирану, гдје су оборинске воде поплавиле неколико путева, док је набујала ријека Бадашевица угрозила насеље у Шаларима.

Информативни центар Управе Словеније за заштиту и спасавање саопштио је да је у општини Копар, током обилних падавина ноћу, оборинска вода поплавила неколико станова.


(Фото: РТВ Словенија)

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)