Upaljeni meteoalarmi

Nova upozorenje za zemlje iz regiona

  • Извор: Б92
  • 24.07.2023. 15:50

U Hrvatskoj i Sloveniji su ponovo "upaljeni" meteo-alarmi, a građani su upozoreni na nove nepogode.

Podsjetimo, prošle nedjelje je u Hrvatskoj oluja odnijela četiri života i napravila ogromnu štetu na objektima, infrastrukturi i automobilima.

Nakon toga, uslijedilo je i strašno nevrijeme u Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod Srbije danas je izdao novo upozorenje.

DHMZ je sada izdao žuto upozorenje na moguću grmljavinu za četiri regije – Karlovačku, Zagrebačku, Istru i Kvarner i gospićku regiju.

Upozorenje je izdala i Uprava civilne zaštite.

Pišu da postoji mogućnost za grmljavinu i ponegdje jak i olujni vjetar i grad poslije 16 sati u Gorskom kotaru, karlovačkom području uz granicu sa Slovenijom, a poslije 18 sati u Zagorju i Međimurju.

Detaljnu prognozu za danas za HRT objavila je Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a. Nova sedmica u Slavoniji, Baranji i Sremu počeće sunčanim vremenom i umjerenim dnevnim razvojem oblačnosti. Uz umjeren jugozapadni i južni vjetar, temperatura će porasti sa jutarnjih oko 19 na oko 35 stepeni.


Šta nas očekuje: Objavljena prognoza do 3. avgusta

Šta nas očekuje: Objavljena prognoza do 3. avgusta

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, po podne uz postepen porast oblačnosti. Uveče i u noći na utorak, uz pojačan razvoj oblačnosti, lokalni pljuskovi i grmljavina, ponegdje i izraženiji, mogu biti uglavnom na krajnjem sjeverozapadu. Tokom dana ponovo vruće sa temperaturom od 32 do 34 °C.

Vruće će biti i na sjevernom Jadranu i u Lici. Na zapadu će biti sunčano, po podne oblačno, a uz umjeren i jak razvoj oblačnosti krajem dana i u noći na sjevernom Jadranu, posebno u Istri, povećava se vjerovatnoća mjestimičnih pljuskova i grmljavine, lokalno mogućih i izraženijih. Duvaće umjeren jugozapadnjak, na Jadranu umjeren i jak jugo.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i vruće, ponegdje vrlo toplo. Duvaće umjereno južno, od sredine dana u jačanju, pa će more biti slabo do umjereno talasasto. Najviše sunčanog vremena biće na jugu Hrvatske, uz umjeren jugo.

Poslije tople, djelimično i veoma tople noći, najviša dnevna temperatura vazduha biće između 33 i 36 stepeni.

Sutra jača promjena, nevrijeme u srijedu i u Dalmaciji

U utorak će u kopnenom području biti promjenljivo i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, mjestimično izraženijim i jakim vjetrom, a ne može se isključiti ni grad. U srijedu i dalje nestabilno sa kišom, ali osjetno svježije. U četvrtak se vrijeme smiruje uz više sunca.

Na Jadranu u utorak pljuskovi i grmljavina, lokalno izraženiji na sjevernom delu, u srijedu će se proširiti na veći dio Dalmacije.


Proslavljeni srpski košarkaš ogorčen: Dovedite strance, ionako smo otišli u tri ...

Proslavljeni srpski košarkaš ogorčen: Dovedite strance, ionako smo otišli u tri ...

U četvrtak ponovo pretežno sunčano. U utorak će prvo jak jugo na sjevernom dijelu okrenuti na jak jugozapadnjak, a u srijedu će duvati prolazno nevrijeme sa kojim će se malo osvježiti.

Za cijelu Hrvatsku sutra je na snazi upozorenje na grmljavinu.

Narandžasto upozorenje je na snazi za Slavoniju, Zagrebačku, Karlovačku i Gospićku regiju i za Istru i Kvarner. Za splitsku i kninsku regiju na snazi je žuto upozorenje na nevrijeme, dok je na dubrovačkom području narandžasto upozorenje na visoke temperature.

Slovenci upozoravaju: Još ekstremnije nevrijeme nego prošle srijede

Oglasila se i Agencija Republike Slovenije za životnu sredinu (ARSO), koja je za sjever Slovenije u popodnevnim satima izdala narandžasto upozorenje zbog mogućnosti jačeg lokalnog nevremena.

Upozorenje za sjeverozapad zemlje važi od 19 časova, a za sjeveroistok od 18 časova. Upozoravaju na mogućnost grada, jakih udara vjetra, udara groma i obilnih padavina, javlja RTV Slovenija.

Meteorolog Blaž Šter upozorio je juče na Twitteru da je od ponedjeljka uveče do srijede moguće jače nevrijeme. U početku se očekuju jaki udari vjetra i grad, ali od utorka poslije podne i produženi pljuskovi.


Minić: Počinje isplata štete za 126 poljoprivrednih proizvođača

Minić: Počinje isplata štete za 126 poljoprivrednih proizvođača

Pored nestabilne atmosfere, ovog puta se očekuje još izraženije kretanje vetra, što podstiče razvoj potencijalno još ekstremnijih pojava nego prošle nedjelje. Na sajtu "Ciklon.si" upozoravaju na opasnost od orkanskih vjetrova.

Jaki udari vetra prijete i sjevernoj Italiji, gdje su se prošle nedjelje formirale intenzivne i destruktivne olujne ćelije koje su potom krenule ka Sloveniji i Hrvatskoj. Isto bi trebalo da se desi i ovog puta.

Arso je za utorak izdao i narandžasto upozorenje zbog mogućnosti nevremena za cijelu Sloveniju. Upozoravaju da u utorak i srijedu zbog intenzivnih i dugotrajnih pljuskova u većem dijelu zemlje može doći do bujičnih poplava.

Kraj ekstremnih vremenskih uslova očekuje se poslije srijede.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: