Појавио се видео

Њемачка купи мигранте и пребацује их у Италију

  • Извор: АТВ
  • 30.09.2023. 17:23

Њемачка ипак свјесно доводи Италију у тежак положај када су у питању мигранти.

Иако је порука из Италије Њемачкој прије неколико мјесеци гласила да "буду дарежљиви на својој територији и мигранте не шаљу на њихово подручје", то данас није случај.

"Радио Ђенова", на друштвеној мрежи Икс, објавила је видео на којем се види како Нијемци укрцавају мигранте у чамац и превозе их на једно острво у Италији.

"Тренутно се у Средоземном мору налази осам бродова њемачких невладиних организација који прикупљају илегалне имигранте за истовар у Италији. Ове невладине организације субвенционише њемачка влада. Надајмо се да ће АФД побиједити на изборима да заустави ово европско самоубиство", стоји у опису објаве.

Видео је подијелио и власник Икса, Илон Маск уз питање:

"Да ли јавност у Њемачкој зна за ово?", написао је.

Њемачко савезно Министарство иностраних послова одговорило је Маску директно на платформи X написавши да јесте и да се то зове спасавање живота.

Маск је одговорио да сумња да њемачка јавност подржава акције невладиних организација које преузимају тражиоце азила са бродова који нису способни за пловидбу у Средоземном мору.

Он је, такође, истакао да довођење спасених миграната на италијанску територију бродовима којима управљају њемачке хуманитарне групе сигурно представља кршење суверенитета Италије.

Подсјећамо, њемачка влада у новембру прошле године издвојила два милиона евра за подршку невладиним организацијама које учествују у "спасавању" имигранта на медитеранској рути и подршци на територији на коју су се искрцали, прије неколико дана је у ту сврху издвојила прву рату новца, што је довело до бурне реакције италијанске владе.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони тада је упутила оштро писмо њемачком канцелару Олафу Шолцу рекавши да је изненађена што је Њемачка донијела такву одлуку прије консултовања са Италијом.

Истакла је и да таква одлука охрабрује мигранте из афричких земаља да крену пут Европе, што повећава ризик од нових трагедија на мору и доводи Италију у тешку ситуацију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?